Juhul, kui projekt järgmisel aastal käivitub, testitakse vabatahtlikkuse alusel kokku 500 ajateenijat. Neid testitakse klamüüdia, gonorröa, süüfilise, trihhomonoosi, B-hepatiidi, C-hepatiidi ning HIVi leviku tuvastamiseks, teatas kaitseministeeriumi pressiesindaja Peeter Kuimet.

"Projekti kaudu saaksid kaitseministeerium ja kaitsevägi teatud ülevaate sellest, kas ja kui palju on sugulisel teel levivad haigused levinud ajateenijate seas, kes üldiselt on kogu ühiskonna peegliks. Täna kutsealuseid ja kaadrikaitseväelasi sugulisel teel levivate haiguste suhtes ei testita ning uuringu kaudu oleks võimalik saada ülevaade, kas seda oleks tulevikus vajalik korraldada," selgitas Kuimet.

Laiemas mõttes on sugulisel teel levivate haiguste ennetamine ja sellealase teadlikkuse tõstmine Kuimeti sõnul kogu Eesti riigi mureks ja suurendab kogu ühiskonna turvalisust.

"Kutsealused ja ajateenijad on oma tervisega paljuski ka ühiskonna peegliks ning ka kaitsevägi on kohaks, kus suguhaiguste ja HIV ennetamise ja teadlikkuse tõstmisega tuleb tegeleda – tegemist on ju kohaga, kus on iga-aastaselt võimalik jõuda 3000 Eesti noorukini," lisas Kuimet.

Lõuna-Carolina ülikooliga sõlmis kaitseministeerium selle aasta alguses koostöömemorandumi, mis käsitleb koostööd ja toetust seoses sugulisel teel levivate haiguste ja HIVi ennetamiseks mõeldud projekti läbiviimisega kaitseväes. Siiani on selle kaudu edukalt läbi viidud HIVi alaseid koolitusi ajateenijatele.

Oktoobris saatis kaitseministeerium ülikoolile ametliku kirja, mille abil saab ülikool küsida USA kaitseministeeriumilt raha ajateenijatel suguhaiguste leviku uurimiseks.

Vajalike uriini ja vereproovide võtmisel aitavad USA teadlasi kaitseväe meedikud, ülikoolile antavatest andmetest kustutatakse konkreetsete isikute andmed, et neid kasutades ei oleks võimalik proovi andnud inimeseni jõuda.

Lõuna-Carolina Ülikool omakorda aitab kaitseministeeriumil arendada riiklikku suguhaiguste leviku takistamise meetodeid.