"Juba saabunud ja peatselt saabuvad lennumasinad on kõige selgem märk, et USA võtab oma lubadusi tõsiselt," ütles Ülari Lõhmus. "On hea meel teada, et tänapäevases maailmas, kus ükski riik ei suuda üksi ja isoleeritult vastu seista tõsistele väljakutsetele, ei ole Eesti üksi. Meie kõrval on meie sõbrad ja liitlased, kellega koos suudame vastu seista ohtudele ja väljakutsetele," ütles Ämari lennubaasi ülem kolonelleitnant Ülar Lõhmus.

Järgmisel nädalal on oodata viie helikopteri AH-64 Apache saabumist Ämarisse. Need kuuluvad USA maaväe 12. lahingukopterite brigaadi ning on mõeldud eelkõige maapealsete sihtmärkide ründamiseks.

Kopterid HH-60 ning lennukid HC-130 kuuluvad aga lahingotsingu ja -pääste üksusele, mille ülesanne on kriisi- või sõjaajal vastase territooriumile sattunud lendurite ning ka teiste kaitseväelaste otsimine ning päästmine.

Õppusega Saber Strike seotud lennud toimuvad Eesti õhuruumis kuni 22. juunini.

Õppuse käigus kasutatakse aktiivselt kaitseväe keskpolügooni, kuhu lendavad lisaks Ämaris baseeruvatele kopteritele ja lennukitele ka Lielvarde lennubaasis Lätis baseeruvad ründelennukid A-10 ning Łaskis Poolas paiknevad mitmefunktsioonilised hävitajad F-16. Õppuse raames võib Eesti õhuruumis näha ka pommitaja B-52 lendu.