"Me teeme järgmistel nädalatel vaatlusi Eestis, Lätis, Leedus, Poolas, Rumeenias ja Bulgaarias, et näha, kas siin on ehk kohti, kuhu saab varustust paigutada," rääkis ühendriikide maaväe ülem Euroopas kindralleitnant Ben Hodges. "Võibolla tuleb kompanii, võibolla terve pataljon, me ei tea ennem, kui oleme vaatluse teinud".

2015. aastal on USA armee lubanud Euroopasse saata roteeruva brigaadi, mille koosseisu peaks kuuluma ligi 3000 meest, tankid ja soomustatud masinad. Mullu alustati programmiga väiksemas skaalas, kuid nüüd on see hoogustumas ning Euroopasse plaanitakse saata lisaks veel 220 soomustatud sõidukit.

"Meie jaoks suur küsimus on see, et "kuhu need paigutatakse?" Loomulikult jääb osa neist siia," ütles Hodges ja viitas Saksamaal Grafenwöhr`is asuvale treeningbaasile. "Me tahaks kindlasti paigutada osa neist [tanke ja soomukeid] Kagu-Euroopasse, osa Baltimaadesse, osa Poola. Need riigid tahavad neid väga - arusaadavatel põhjustel, kuna neil on heidutav mõju," lisas Hodges.

Kui vaatlus riikides on läbi viidud, siis tehakse USA vägede juhatajale Euroopas formaalne ettepanek üksuste ja masinate paigutamiseks. See juhtub Hodgesi sõnul ilmselt kunagi veebruaris.

Lõpptulemus peaks USA kindrali sõnul olema masinate ja varustuse hulk, mis suudaks toetada pataljonisuurust roteeruvat üksust ükskõik kus Euroopas igal ajahetkel.

Samuti lisas USA kindral, et nende sammudega kasvab Euroopas plaanitavate tegevuste hulk ning lõpuks peaks Euroopasse tulema täisrelvastuses brigaadi lahingmeeskond, kolm manöövervõimega pataljoni, vastuluure eskadron, suurtükivägi, mehaanikud ja kõik muu üksuste tegevuse toetamiseks vajalik. "See on ilmselt siis umbes 220 soomustatud sõidukit, tankid, Bradley`id (USA jalaväe lahingmasinad - toim)," ütles Hodges.

Kõik üksused ja masinad loodetakse paika saada 2015. aasta lõpuks ning osa sellest on juba Euroopas ja asetseb sealsamas Saksamaa baasis.