Soome kaitseminister Jussi Niinistö rääkis meedia küsimustele vastates, et Soome panustab ISIS-e vastu võitlemiseks instruktoritega, kes treenivad terrorismiorganisatsiooni vastu võitlevaid kurdide vägesid. Niinistö tõdes, et kui abi peaks kuidagi suurendatama, siis tehakse seda ilmselt praegusega samaväärselt. Näiteks kaalutakse treenerite arvu suurendamist, tõdes Soome kaitseminister.

Sarnase palve olevat USA-lt saanud muuhulgas ka Norra ja Rootsi kaitsejõud.

Eesti kaitseministeeriumi pressiesindaja Andres Sang ütles teemat kommenteerides, et Eesti juba osaleb koos rohkem kui 60 riigiga ISIS-e vastases koalitsioonis ning seni oleme teadupärast annetanud laskemoona ja relvastust ISIS-e vastu võitlevate Iraagi relvaüksustele.

Siiski tõdes Sang, et kaitseministeerium on töötasandil analüüsimas Eesti pikemaajalist strateegiat välisoperatsioonidele panustamisel ning teeb omad otsused selle analüüsi põhjal ja lähtudes rahvusvahelisest olukorrast.

"Teiste variantide seas kaardistame võimalust panustada ISIS-e vastasesse võitlusesse kaitseväe instruktoritega. Kui analüüsi järgselt otsustame Iraaki minna, siis taotleme riigikogult selleks mandaati," lisas Sang.

Vastavalt Iraagi abipalvele on Eesti Ameerika Ühendriikide vahendusel annetanud ISIS-e vastaseks võitluseks kaitseväe ladudes seisvaid vanu nõukogude-aegseid relvi ja laskemoona, mis ei vasta NATO standarditele ning Eesti kaitseväes enam kasutust ei leia.

Tänavu suvel annetasime näiteks Iraagile 12 nõukogude päritolu 120mm miinipildujat, 140 kergekuulipildujat RPD, 66 Hiina päritolu automaati AK-56, 44 Rumeenias toodetud automaati AKMS ning 230 püstolit TT koos 21 000 padruniga. Eelmisel aastal annetas Eesti Iraagile üle miljoni padrunit kaliibriga 7.62x54R.