USA langevarjurid, kes Eestis õppustel viibivad ja Eesti Kaitseliidu liikmed viivad läbi langevarjuhüpete ühisõppuse Black Hawk UH60 helikopteri pardalt kolmapäeval, 22. juulil 2015 Nurmsi lennuväljal, teatasid kaitseliit ja USA saatkond.

Langevarjuhüpetel osalevad ligi 80 sõdurit USA Destined kompanii teise pataljoni 503st jalaväerügemendi 173nda õhudessant brigaadist ning 30 kaitseliidu liiget.

“USA 173. õhudessantbrigaad on siin väljaõppeks koos Eesti kaitseväega ning me ootame väga võimalust laiendada seda võimalust langevarjuhüpeteks koos Kaitseliidu liikmetega, näitamaks maailmale, et USA ja Eesti on liitlased. Kui suudame ühiselt dessantoperatsioone läbi viia, siis see tugevdab meie koostöövõimekust ning Euroopat tervikuna,” ütles Destined kompanii juht, kapten Matthew M. McCarthy.

„Koostöö liitlastega on meie kaitseliitlastele ülimalt oluline, et kõik osapooled oleksid teadlikud kasutatavatest protseduuridest ja tunneksid varustust, mida kasutatakse,” ütles Kaitseliidu poolne hüpete koordinaator leitnant Mihkel Haug. “Hüpe on ainult üks osa kogu harjutusest, õppuse raames arendatakse koostööd, tutvutakse erinevate varustustega ning nende kasutamise võimalustega, ühtlustatakse protseduure nii hüppetegevuse kui ka õhusõidukite kasutamise osas.“

Pärast ühiseid langevarjuhüppeid vahetavad osalejad lühikesel tseremoonial Foreign Jump Wings-märke. See on pika-aegne sõjaväeline austamise traditsioon, mis aitab sõlmida ning säilitada sõprussidemeid. Hüpetel osalevad Eesti Kaitseliitlased saavad USA märgi ning 173nda õhudessantbrigaadi taevasõdurid saavad Eesti märgi.