"Me oleme tõsises mures Eesti sisejulgeolekuteenistuse töötaja Eston Kohveri süüdimõistmise ja 15 aastaks vangi mõistmise pärast Vene kohtus," ütles USA välisministeeriumi pressiesindaja John Kirby.

"Kohveri röövimine, kinnipidamine ja süüdimõistmine alusetute süüdistuste põhjal näitab õigusriigi põhimõtete eiramist Vene võimude poolt ning tekitab Venemaale endale tõsiseid küsimusi rahvusvahelises õiguses võetud kohustuste järgimise kohta," seisab avalduses.

"Oleme mures teadete pärast, et Kohver ei saanud adekvaatset õiguskaitset oma advokaadilt, kelle nimetasid talle Vene võimud, ning avalikkusel ega Eesti konsulil ei lubatud viibida kohtuistungitel."

"Me kutsume taas Venemaad käituma vastavalt oma rahvusvahelistele kohustustele ning koheselt tagastama Kohver Eestile," seisab Ühendriikide välisministeeriumi avalduses.

Pihkva oblasti kohus mõistis mullu 5. septembril Venemaa poolt röövitud Eesti kaitsepolitseiniku Eston Kohveri täna 15 aastaks vangi.

Kohus mõistis Kohveri süüdi spionaažis, illegaalses piiriületuses, relva omamises ja selle salakaubaveos. Ühtlasi määras kohus Kohvrile 100 000 rubla suuruse trahvi.