Sõjaväebaasis Camp Bastion toimunud kohtumisel rahvusvaheliste julgeolekutagamisjõudude ISAF edela regionaalse väejuhatuse ülema USA kindralmajor Charles Gurganusega sai kaitseminister ülevaate praegusest julgeolekuolukorrast Edela-Afganistanis ja Afganistani enda julgeolekujõudude arengust.

Reinsalu sõnul on Afganistani enda julgeolekujõud vaatamata probleemidele jõudsalt arenenud ning liitlasväed annavad julgeoleku tagamist järk-järgult afgaanidele endile üle.

"Samas on selge, et liitlased peavad olema valmis Afganistani julgeolekujõude toetama ka pärast vastutuse üleandmist 2013. aasta keskel. Seetõttu ei tohi liitlased riigist väljumisega tormata, peame olema valmis senisel tasemel panustama ka järgmise aasta jooksul," ütles Reinsalu.

Kohtumisel kiitis kindralmajor Gurganus Eesti kaitseväelaste tublidust. "Eesti sõdurid on silma paistnud väga professionaalse väljaõppe ja tegutsemise poolest ning ma saan neile alati kindel olla," ütles kindralmajor Gurganus kohtumisel Eesti kaitseministriga.

Reinsalu kohtus ka Helmandi väekoondise (Task Force Helmand) ülema Ühendkuningriigi brigaadikindral Doug Chalmersiga, kelle alluvuses tegutseb Eesti jalaväekompanii Estcoy-14.

"Eesti jalaväekompanii tegutseb alates augusti lõpust lahingvalmiduskompaniina vajadusel kogu Helmandi väekoondise vastutusalas. Kohtumisel brigaadikindral Chalmersiga sain kinnitust, et meie sõdurid saavad oma ülesandega hästi hakkama," ütles kaitseminister Reinsalu.

Veel kohtus kaitseminister Eesti kontingendi ülema kolonelleitnant Margus Koplimägiga, kes andis ülevaate Eesti kontingendi vastutusalast ja teenistusest. Reinsalu tutvus ka Camp Bastionis teenivate Eesti sõjaväelogistikute töö- ja teenistustingimustega ning külastas sõjaväebaasis tegutsevat Role-3 sõjaväehaiglat, kus on korduvalt teeninud Eesti kirurgid.

Eesti kontingent Afganistanis koosneb jalaväekompaniist, logistilisest toetuselemendist, lähikaitsemeeskonnast ja staabiohvitseridest. Alates maikuust teenib Helmandi provintsis jalaväekompanii Estcoy-14, keda toetab Camp Bastionist logistiline toetuselement NSE-13. Kokku teenib Afganistanis praegu ligi 160 Eesti kaitseväelast.