Õhudessantväelased võttis vastu Vabariigi President Toomas Hendrik Ilves, Ameerika Ühendriikide suursaadik Eestis Jeffrey Levine ja kaitseväe peastaabi ülem mereväekapten Igor Schvede ning jalaväekompanii Scoutspataljonist, teatas kaitsejõudude peastaap.

"173. õhudessantbrigaadil on muljetavaldav ajalugu ja ajalugu tehakse ka täna siin. Euroopa nurgas, kus tuhanded inimesed on hukkunud, küüditatud, kannatanud ja pidanud põgenema natsismi või kommunismi koleduste eest ning kus lääne langevarjurid, kes vabastaksid inimesed türanniast on saanud folklooriks, on tänane päev märgilise tähendusega," ütles president Ilves oma kõnes.

Ühendriikide kompanii sõdurid osalevad Eestis koos teiste liitlaste üksustega suurõppusel Kevadtorm. Üksus hakkab roteeruma teiste USA üksustega, selline kohalolek jääb Eestisse praeguste plaanide kohaselt vähemalt aasta lõpuni.

"Eesti ei ole NATO piirialal üksi, liitlased on teiega," märkis Ameerika Ühendriikide Euroopa maavägede ülema asetäitja kindralmajor Richard C. Longo Ämaris. Longo sõnul on Eesti riik oma kohustusi NATO ees võtnud tõsiselt alates organisatsiooniga liitumisest kümme aastat tagasi, ehitades üles oma kaitseväge ka majanduslikult rasketel aegadel ning andes oma panuse NATO reageerimisjõududesse.

"Aastaid ühiseid õppuseid ja koostööd on loonud ühise austuse, usalduse ning sideme. Meie riigid teavad, mis on sõja tagajärjed ja seetõttu püüame konflikte ära hoida ning ühised õppused annavad selleks hea võimaluse," lisas ta.

173. õhudessantbrigaad asutati Esimese maailmasõja ajal ja üksus on osalenud Teise maailmasõja lahingutes, Vietnami sõjas ning operatsioonidel Iraagis ja Afganistanis. Liitlassõdurid paiknevad Paldiskis 1. jalaväebrigaadi linnakus.