“On tekkinud arusaamatus, et miskil moel on olemas mitut sorti viisavabaduse programmi. On ainult üks, vana enam pole. Alates 2007. aastast pole enam vaba viisavabaduse programmi,” selgitas Johnson.

“USA vahetab oma viisavabaduse programmi välja kahel põhjusel. Esmalt julgeoleku tugevdamiseks ning teiseks, et laiendada seda oma partneritele ülemaailmses terrorismivastases sõjas. Selle seadustiku alusel peavad kõik viisavabaduse programmis osalevad maad selle sisse viima 2009. aasta lõpuks,” välistas ta muud võimalused.

Kuid USA diplomaadid ei osanud hinnata, kuidas mõjub uue viisavabaduse põhimõtte rakendamise ajakavale võimalus, et Euroopa Komisjon tahab öelda sõna sekka selles osas, mis puudutab eurooplaste isikuandmete töötlemist internetis. See kujutab endast uue viisavabaduse paketi lahutamatut osa, millega kaasneb elektrooniline reisi autoriseerimise süsteem, kus kõik viisavabalt USA-sse reisida soovijad peaksid end meldima.

Kuigi mõne aja eest on USA valitsusel olnud Euroopa Liiduga pingelised kõnelused uute reisidokumentide nõuete väljatöötamiseks, ei tähenda see nende jaoks, et viisavabadusest peaks Brüsseliga rohkem rääkima. USA konsul Roger Deuerlein ütles otse, et viisavabaduse kõnelused on alati olnud USA valitsuse ja konkreetse liikmesriigi vaheline asi.

“Mõni neist riikidest on EL-is, mõni mitte. Seda on alati tehtud kahepoolselt. EL-i riigid on selles osas piisavalt erinevad, kuidas neid tuleks käsitleda viisavabaduse programmi seisukohast, kas või julgeoleku mõttes,” teatas ta.