Sotsiaaldemokraat Urve Palo sõnul tuleb aru saada, et kui keskkond ümberringi muutub, siis tuleb ka seadusi muuta, muidu tabab riiki ebaedu. "Eestis on tänaseks üheülbalise tulumaksu aeg ümber saanud," ütles Palo ETV saates "Foorum".

Keskerakonna liige Jüri Ratas möönis, et erakonnal on suhteliselt lähedased vaated sotsidega. „Need, kes teenivad rohkem, võiksid maksta rohkem makse ja need, kes teenivad vähem, võiksid maksta vähem,“ lausus ta.

Ratase sõnul ei lahenda astmeline tulumaks kõiki probleeme, aga see aitaks paljude probleemide lahendamisele kaasa.

Koalitsioon on astmelise tulumaksu vastu

Reformierakonna liige Valdo Randpere rääkis oma Rootsi kogemusest. Randpere, kes elas Rootsis ja maksis seal astmelist tulumaksu, rääkis, et ta pole seda süsteemi kunagi armastanud. Ta meenutas, et 1970-ndatel hakkas Rootsi maksukoormus tõusma kuni 60 protsendini ja on nüüd langenud umbes 40 prostendini.

„Eesti ei peaks kordama neid vigu, mida teised on teinud,“ rääkis Randpere. Astmeline tulumaks pärsib tema sõnul ettevõtlust. „Meil võiks valitseda maksurahu, välja arvatud tööjõumaksud, mida tuleks vähendada,“ kõneles Randpere.

Isamaa ja Res Publica Liidu liige Anneli Akkermann rääkis, et Eestis on siiski maksuastmed ja selleks on tulumaksuvabastus. Me ei peaks ennast võrdlema kogu aeg vana Euroopaga, meie riik on ainult 20 aastat olnud iseseisev ja selleks, et saaks areneda ettevõtlus, tuleb meil hoida maksud madalad.

„Tootmine jätkub seal, kus on soodsam maksukeskkond,“ sõnas Akermann.