"Mäletan, et kutsusin Enet poliitikasse 2002. aasta alul. Tema sõnum oli
lihtne: poliitikas peaks olema rohkem sisuarutelu ja kuulamist, mitte
ärapanemist ja kurjust," rääkis Reinsalu.

Ta tuletas meelde, et Ergma oli naisena poliitikas mitmes asjas esimene: esimene naine, kes on riigikogu juhtinud, lisaks ajaloo pikima staažiga spiiker. Samuti esimene naine, keda lahutas presidendiametist 2006. aasta valimistel vaid kolm häält.

"Ene on näidanud, et ükskõik kui tähtsal ametipostil on võimalik olla
normaalne inimene ja mitte peast segi minna. Ka tema otsus järgmistel valimistel enam mitte kandideerida on loomulik ja normaalne samm," arvas Reinsalu.

Spiikrina oli Ergma Reinsalu hinnangul väga hea, sest ta hoidus paratamatutes parlamendilahingutes oponente alandamast ja kuulas igal juhul teise osapoole arvamuse ara.

Ergma eeskuju on tema hinnangul poliitikasse toonud arukaid inimesi, sest Ergma tuli areenile ratsionaalselt ja kiirelt ning olevat paljudele näidanud, et poliitikas on võimalik edukus ka muu eluala kogemusega.
"Ene eeskujul tulevad poliitikasse uued tegijad ja ma tean, et Ene annab
neile alati head nõu," ütles IRLi esimees.

Reinsalu kiitis Ergmat ka tegevuse eest Eesti kosmosenõukogu juhina. "Ta suutis ta tagada riigi toe sellele, et Eesti on kosmoseriik," sõnas Reinsalu.

"Hiljuti hoiatas Ene Postimehes jõuluvanade eest. Nende eest, kes
poliitikas ainult lubavad kulusid suurendades ja toetuvad sealt
saadavatele häältele. Kukkumine on aga valus, ja siis ei maksa neid
kingitusi kinni mitte kommionudest poliitikud, vaid kogu ühiskond," lisas Reinsalu hoiatava märguande praegusele koalitsioonile.