"Poleks uskunud, et tuleb hetk, kus pean Jürgen Ligit kaitsma. Ligi möödunud sügise avaldust on raportis käsitletud näite kontekstis, kus rõhutatakse vihakõnede suurema kriminaliseerimise vajadust. Viidatakse Ligi avaldustele, kui rassistliku vihakõne avaldumisvormile. See on pehmelt öeldes overstatement.

Järelikult tuleks raporti autorite meelest meie seadusi muuta vihakõne asjus nii, et taoline avaldus oleks kriminaalne, mitte kultuurilise hinnangu küsimus.

Taevane arm, anna palun tervet mõistust kõigile! Eriti neile, kes taolisele raportile sisendeid kirjutavad. Taoline raport kinnitab mu veendumust, et vihakõne asjus loosungitega vehkimise teel karistusõigust muuta on äärmiselt ohtlik.

Teisalt tegeleb kõnealune raport justnimelt kodakondsuse alusel diskrimineerimise kriminaliseerimise vajadusega. Mina pole sellise probleemi olemasolu Eestimaal veel tähendanud.
Küll aga tekib küsimus, milliste motiivide realiseerimiseks raporti autorid seda nõuavad?

Lisaks nõutakse raportis juriidilist ekspertiisi, kas keeleseadus diskrimineerib oma keelenõuetega inimesi ja esitatakse rida probleeme seoses vene keelega hariduse üleminekuga eesti keelele, nõudes samas kontekstis ka keelelise diskrimineerimise üldist keeldu.

Need küsimused ei ole naljaasjad. Peame aru saama, kuivõrd sellised keele ja kodakondsusalased soovitused on kooskõlas lisaks üldistele võrdsusõigustele, mida põhiseadus tagab, ka põhiseaduses sätestatud rahvusriigi printsiibiga.

Üsna grotesksena tundub nõue seaduses sõltumata päritoluriigist pagulase staatuse omistamine isikule, seoses väitega, et isikut on seksuaalse sättumuse alusel taga kiusatud. Asju tuleb hinnata ikka sisu ja aset leidnud faktide, mitte aga väidete järgi.

Meie suund peaks olema just turvaliste päritoluriikide kontseptsiooni rakendamine, mitte aga selles kontseptsioonis põhimõtteliste erandite tekitamine.

Pigem peame tõsiselt mõtlema, kuidas siia saabuvate pagulaste valikul ei tuleks meile ekstremistlike hoiakutega isikuid.

Raportis pole üllatuslikult sõnagi vihakõnest, kui ENSV lippude ja georgi lintidega lehvitamisest. Suurim vihakõne aktsioon Eestis oli ju pronksiöö. Kõnealune raport vajab korralikku vastulauset."

Euroopa rassismi ja sallimatuse vastu võitlemise komisjon (ECRI)
analüüsis viiendat korda sallimatuse ja rassismi olukorda Eestis ning tegi tuvastatud probleemide lahendamiseks rea soovitusi ja ettepanekuid. Muuhulgas nendib viimast viit aastat kattev raport, et Eesti poliitikud oskavad rassismile paremini reageerida kui homofoobiale.