Reinsalu kirjutas oma erakonnakaaslastele järgmist:

"Sõbrad, eelseisvad valimised on Eesti jaoks äärmiselt tähtsad. On oluline, et eesti rahva jaoks oleksid ees selged valikud kesksete küsimuste lahendamiseks - kuidas tagada paremini Eesti julgeolek, kuidas muuta Eesti kasvava rahvaarvuga maaks ja kuidas kasvaks inimeste jõukus. Oluline on, et Eesti valik ei oleks näilised lahendused ja asjade ilustamine, vaid soov positiivseid muutusi ellu kutsuda ja oskus ning julgus neid läbi viia.

Eesti on jälle ristteel. Kuhu suunas läheme? Või seisame paigal?

IRL rahvakogu näitas, et suudame tegelikke probleeme sõnastada ja pakkuda välja julgeid lahendusi. Mul pole kahtlust, et julgeme sõnastada riigikogu valimisteks programmi, mis teeb Eesti tugevamaks. Lisaks programmile on vajalik tugev meeskond. Meil on pikk pink kogemustega poliitikuid, liituvad ka uued ja tublid tegijad.

Erakonna esimehena on mul vastutus viia erakond valimistele nii, et meie sihid oleksid selged ja oleks tehtud kõik, et erakond suudab anda parima panuse Eesti edasiviimisel. Eesti ees on kahekordselt keerulised ajad. Ühelt poolt on meie ümber muutunud maailma julgeolekusituatsioon. Teisalt on Eesti jõudnud arengus sellisesse faasi, kus peame küsima, millised lahendused töötavad ja millised enam mitte.

Niisugune olukord vajab peaministrit, kes on suuteline Eesti huvides tegema julgeid otsuseid ja samas omab kogemust. Vaadates otsa Eesti poliitikale, on see kogemus ning otsustusjulgus olemas Juhan Partsil.

Ma teen ettepaneku, et Juhan Parts oleks IRL-i peaministrikandidaat 2015. aasta riigikogu valimistel. Juhan Partsil on valitsusjuhi kogemus ja pikaajaline kogemus ministrina. Lisaks kogemusele on temas otsustavust vajalikke muutusi läbi viia. Ta ei ole kergete, vaid raskete aegade mees. Nüüd on see aeg käes.

Tegin Juhan Partsile ettepaneku, et sean ta üles peaministrikandidaadiks. Pärast mõtlemisaega andis ta oma nõusoleku. Vastavalt meie põhikirjale ei ole erakonna esimehe ja peaministrikandidaadi amet kattuvad, vaid erakonna volikogu kinnitab erakonna peaministrikandidaadi. Teen volikogule ettepaneku määrata Juhan Parts IRL-i peaministrikandidaadiks.

Praegusel ajal peame tegema otsuseid, mis on vabad stampidest. Mina erakonna esimehena korraldan erakonna tööd selleks, et teeksime parima tulemuse. Peaministrikandidaadi ülesanne on juhtida erakonna võitlust valimistel ja hiljem olema valmis pidama valitsusjuhi ametit. Teen selle ettepaneku, sest see on väga hea ettepanek. Nii see ongi."

Viimane aasta on IRLile raske olnud: reitingutes ollakse pidevalt viimasel kohal ja lisaks langeti kevadel opositsiooni. Augustis oli parlamendiparteidest väikseim toetus jätkuvalt IRLil, kellele annaks oma hääle vaid 15 protsenti valijaist. Toetus IRL-ile langes kuu varasemaga võrreldes ühe protsendipunkti võrra.

Selle valguses tundub loogiline, et jõuliseks riigikogu valimiskampaaniaks oleks hädasti vaja uut nägu, kuid IRL tõi taas etteotsa vanema tegija, peaministri- ning majandus- ja kommunikatsiooniministri kogemusega Juhan Partsi.

Parts oli Eesti 43. peaminister ajavahemikul 10. aprill 2003 kuni 13. aprill 2005. Ta oli ametis 735 päeva.