Paet viitas seal opositsiooni aktivist Olgale, kes ütles, et kõik asitõendid näitavad, et mõlemalt poolt tapetud inimesed, nii politseinikud kui protestijad, olid tapnud samad snaiperid.

Viimastel nädalatel on välja ilmunud päris mitu pealtkuulatud Euroopa Liidu ja USA ametiisikute kõnelust. Pealtkuulajate isikud pole selgunud, aga kuna pealtkuulatud kõned näitavad Ukraina opositsiooni ja selle lääne toetajaid halvas valguses, on üldiselt seda tõlgendatud Vene eriteenistuste mõjutusoperatsioonina. Vene propagandakanalis RT on videole juurde kirjutatud ka venekeelne tekst, mille järeldus ei kattu sellega, mida Paet Ashtonile rääkis.

Paet käis Kiievis 25. veebruaril, mõned päevad peale Ukraina president Viktor Janukovõtši kukutamist. "Teiseks oli üsna murettekitav, mida rääkis seesama Olga, et kõik asitõendid näitavad, et mõlemalt poolt snaiperite tapetud inimesed, nii politseinikud kui inimesed tänavalt, et need olid samad snaiperid, kes tapsid inimesi mõlemalt poolt," rääkis Paet.

"Ta näitas meile fotosid, ta ütles, et ta on arst ja võib öelda, et on sama käekiri, sama tüüpi kuulid, ta ütles, et on väga häiriv, et nüüd uus koalitsioon ei taha uurida, mis täpselt juhtus. On tugevam ja tugevam arusaamine, et snaiperite taga polnud Janukovitš, vaid keegi uuesti koalitsioonist," rääkis Paet lindistuses.

Paet oli Ashtoniga rääkides selliste kuulujuttude leviku pärast väga mures. "Murettekitav on, et kui see hakkab väga jõuliselt omaenda elu elama, siis diskrediteerib see päris algusest uut koalitsiooni," lausus Paet. Nii tema kui Ashton leidsid, et toimunut tuleb uurida. Ashton lausus, et protesteerijad peavad laskma Ülemraadal oma tööd teha.

Just seda lõiku Paeti jutust oli telekanal RT tõlgendanud ebatäpselt - kui jutuajamise lahtikirjutuses tsiteeriti, kuidas Paet vahendas nimetatud Olga sõnu, siis artikkel oli pealkirjastatud, nagu väidaks snaiperite Maidani poolt värbamist Paet ise.

Paet kinnitab salvestise ehtsust

Välisminister Urmas Paeti ja EL välispoliitika juhi Catherine Ashtoni täna internetti üleslaetud telefonikõne on autentne, teatas välisministeerium täna. 

Paeti ja Ashtoni kõnelus leidis aset 26. veebruaril pärast Eesti välisministri visiiti Ukrainasse ja vahetult pärast tänavavägivalla lõppemist.

Välisminister Paet vahendas seda, mida talle oli Kiievis eelmisel päeval toimunud kohtumistel räägitud ning väljendas olukorra pärast muret.

"On äärmiselt kahetsusväärne, et selline pealtkuulamine on üldse aset leidnud," ütles Paet. "Ka selle kõne tänane üleslaadimine ei ole juhuslik," lisas ta.