Paet ütles Delfile, et ta tegi juba neli aastat tagasi tollal veel välisministrina ettepaneku seadustada topeltkodakondsuse võimalus sünnijärgsetele Eesti kodanikele. Tegemist on valdavalt nende inimestega, kes ise või kelle vanemad/vanavanemad olid sunnitud Eestist lahkuma. "Meil ei ole mõtet oma inimesi Eestist eemale tõrjuda," selgitas Paet.

Paeti sõnul võib vajadusel siia juurde kehtestada riikide loetelu, mille puhul on Eesti kodakondsuse kõrval ka mõni teine kodakondsus aktsepteeritav. Näiteks Euroopa Liidu ja NATO liikmesriigid ning Austraalia, Uus-Meremaa, Jaapan, Lõuna-Korea, Brasiilia, Argentina, Tšiili, Mehhiko jt.

"Selles pole Eestile mingit ohtu. Vastupidi - see ei sunniks meie inimesi valima kodakondsuste vahel ega tõrjuks neid Eestist eemale," ütles Paet.

Topeltkodakondsuse seadustamine pole sisuliselt radikaalne muutus, sest ka praegu on paljudel Eesti sünnijärgsetel kodanikel, kes elavad väljaspool Eestit tegelikult ka mõni teine kodakondsus. "Nüüd oleks aeg lõpuks kodakondsusseadus põhiseadusega kooskõlla viia, sest põhiseaduse kohaselt ei saa sünnijärgset kodakondsust niikuinii ära võtta."

Siim Kallas ütles täna toimunud Reformierakonna üldkogul, et Eesti peaks viima oma kodakondsuspoliitika põhisegadusega kooskõlla ning seadustama topeltkodakondsuse.

Kallas rääkis erakonna üldkogul, et viimastel andmetel elab välismaal 104 000 Eesti kodanikku. „Paljud neist on abielus välisriigi kodanikega ning paljudel neist on ühised lapsed. Eesti seadus ei luba täna omada kahte kodakondsust. Seadus ütleb, et kui tahetakse säilitada näiteks USA või Saksa kodakondsus, tuleb loobuda Eesti kodakondsusest. Leian, et nõue loobuda Eesti kodakondsusest on oma olemuselt põhiseadusevastane ning parim lahendus oleks seadustada topeltkodakondsus, ilma lojaalsus ja keelenõudeid leevendamata,” ütles Siim Kallas.

Justittsminister Urmas Reinsalu peab Kallase plaani julgeolekupoliitiliselt ohtlikuks. "Just kodakondsus- ja välismaalaste poliitika põhimõtetest loobumist on Vene föderatsioon nõudnud Eestilt läbi kahekümne aasta."

"Selgelt määratletud kodanikkond tähendas seda, et Eestist ei saanud SRÜ riiki. Sõjalistes konfliktides on Vene Föderatsioon alustanud ikka mõnusasti Vene passide massilisest jagamisest nii Transnistrias, Donetskis, Abhaasias ja Osseetias. See on üks hübriidrünnaku võte. Kallase ettepanek legaliseeriks selle rünnaku võtte Eesti õiguskorras ja muudaks meid täiesti kaitsetuks," sõnas Reinsalu.