Eesti Inimõiguste Instituut pöördus Eestist valitud Euroopa Parlamendi liikmete poole ettepanekuga pakkuda Sahharovi preemia kandidaadiks välja Džemilev.

Urmas Paet ütles, et Mustafa Džemilevi esitamine kaalukale inimõiguste auhinnale on tunnustus mitte ainult Džemilevile ja tema elutööle krimmitatarlaste õiguste eest seismisel, vaid Euroopa Liidu (EL) sõnum kõigile krimmitatarlastele, et EL ei ole neid unustanud ning mõistab hukka Krimmi okupeerimise ja sealsed inimõiguste rikkumised.

Paet, kes külastas möödunud esmaspäevast kuni kolmapäevani Ukrainat, rõhutas, et Krimmi annekteerimine Venemaa poolt ja Venemaa tegevus Ukrainas ei tohi jääda muude sündmuste taustal tagaplaanile. "Krimmi okupeerimine on vastuolus rahvusvahelise õigusega ning Krimm tuleb tagastada Ukrainale," lisas ta.

Euroopa Parlament tunnustab Sahharovi auhinnaga isikuid, kes on väljapaistval moel aidanud kaasa võitlusele inimõiguste eest. Auhinda antakse välja 1988. aastast. Kandidaate võivad esitada fraktsioonid või vähemalt 40 Euroopa Parlamendi liiget.