Paeti sõnul oleks mõistlik, et Taavi Rõivasel oleks Reformierakonna esimeheks kandideerimisel konkurent vaid siis, kui valimised toimuks teisel ajal, mitte paar nädalat pärast seda, kui valitsus on värskelt moodustatud ja erakonna esimehest on saanud peaminister. „Praegu ma ei näe mingit mõtet, see ei ole enam ainult Reformierakonna küsimus, vaid riigi ja kogu valitsuse stabiilsuse küsimus.“

Paet selgitas, et kui keegi teine kandideeriks veel erakonna esimeheks ja võidaks, siis oleks normaalses demokraatlikus ühiskonnas normaalne, et temast saaks ka uus peaministrikandidaat. See tähendaks aga, et alles mõne nädala eest suure vaevaga moodustatud valitsus peaks laiali minema, mis ei ole Paeti hinnangul ei mõistlik ega vajalik.

Sellist sunnitud olukorda, kus kandideerida ja valida saab ainult Rõivast, oleks saanud vältida, kuna Reformierakonnale valiti esimeest alles aasta tagasi ja esimehe mandaat on kuni kaks aastat. Nii oleks saanud erakonna esimehe valimised toimuda ka alles järgmisel aastal.

Sotside olukord on teistsugune

„Alati praktiliselt on parem, kui erakonna esimees – kui erakond on parasjagu ka valitsuskoalitsioonis – oleks valitsuse liige,“ sõnas Paet, kuid märkis, et on ka teistsuguseid näiteid. „Kui Mart Laar (IRL) viimati oli erakonna esimees, siis oli ka periood, kus ta olles erakonna esimees valitsusse ei kuulunud,“ meenutas Paet.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimehe kandidaat Jevgeni Ossinovski on öelnud, et tema juhiks võidu korral erakonda riigikogust ning praegune esimees Sven Mikser võiks jätkata kaitseministrina. SDE ja Reformierakonna esimehe valimist Paeti sõnul võrrelda ei saa, kuna sotsidele uue esimehe valimine ei tähenda, et valitsus peaks laiali minema.

Paet sedastas, et praegu Rõivasele kellegi kandidatuuri vastuseadmises ei ole loogikat ning seda pole tehtud, kuna keegi ei taha äsjavalminud valitsust lammutama asuda. Selleks, et valimised toimuksid uuesti näiteks aasta pärast, peaks aga tema sõnul midagi olulist juhtuma, kuna volitused saab sel pühapäeval valitav juhatus ja esimees kuni kaheks aastaks.

Reformierakonna esimeheks kandideerib 24. mail toimuval üldkogul üksnes Taavi Rõivas. Juhatuse 14 liikme kohale laekus 23 kandideerimisavaldust.