"Visiidi keskmes olid ÜRO aastatuhande arengueesmärkide täitmise ja rahvusvahelise kogukonna koostööga seotud teemad – 10 aastat tagasi võtsid riigid kohustuse vähendada maailmas äärmist vaesust poole võrra – tippkohtumine vaatas, kui kaugele on jõutud ning mida peaks teisiti tegema," rääkis Paet Delfile.

"Fookuses olid doonorite antava arenguabi jõudmine abivajajateni ja arengud abi saavates riikides, naiste ja laste olukord, eriti konfliktikolletes ning tegevus nende aitamiseks. Neile keskendusid nii ÜRO enda kui osalenud riikide juhtide sõnavõtud ning seda, kuidas maailma arengueesmärke on võimalik täita ja milleks need eesmärgid üldse seatud on, kahjuks Eesti meedia ei ole käsitlenud," lisas meie välisminister.

"Esile võikski tõsta esinemist maailma arengueesmärkide tippkohtumisel koos ÜRO peasekretär Ban Ki-mooni, Maailmapanga presidendi Robert Zoellicki, IMFi juhi Dominique Strauss-Kahni, ÜRO arenguprogrammi juhi Helen Clarki ning mitmete riigijuhtide ja ministritega."

Paeti sõnul teeb ÜRO peaassamblee avamise eriliseks see, et sel ajal on New Yorgis koos kõigi riikide juhid.

"Nii toimus New Yorgis viibitud nädala jooksul NATO-Vene välisministrite kohtumine, Euroopa Liidu-Venemaa välisministrite kohtumine, Euroopa Liidu välisministrite kohtumine USA riigisekretär Clintoniga, Balti välisministrite kohtumine USA asevälisminister Steinbergiga jne. Huvitav taustakohtumine toimus ka New York Timesi toimetuses, kes tundis huvi arengute vastu meie piirkonna riikide sise- ja välispoliitikas," mainis Paet.

Skandaalse Iraani riigipea Ahmadinejadi kõne ajal lahkusid saalist kõik Euroopa Liidu esindajad, Paeti sel hetkel saalis polnud. "Olin seotud mujal toimunud kahepoolsete kohtumistega teiste ministritega," märkis Paet.