"Äämiselt vajalik on NATO senisest tihedam koostöö lähedaste partneritega nagu Soome, Rootsi, Austraalia, Gruusia ja Jordaania, aga ka mitmed teised," lausus Paet.

Paet lisas, et kõige lähedasemad partnerid peaksid saama ka senisest suurema osalemisõiguse operatsioonide planeerimise algusjärgus ning ka õppustel.

Paeti sõnul hõlmab NATO partnerluste temaatika lisaks riikidele ka koostööd erinevate kriisihalduse ja operatsioonidega seotud rahvusvaheliste organisatsioonidega nagu ÜRO, Euroopa Liit ja OSCE.

"NATO-EL koostöös on veel mitmeid kasutamata võimalusi - näiteks kõrgetasemelises poliitilises suhtluses. Eriti tähtis on see praeguses muutunud julgeolekuolukorras ja Ukraina kriisi kontekstis," märkis ta.

Täna lõppeb Suurbritannias Walesis NATO tippkohtumine, kus olulisim teema on alliansi reageerimine halvenenud julgeolekuolukorrale Euroopas ning hinnangu andmine Venemaa tegevusele Ukrainas, sealhulgas Krimmi annekteerimisele ja konflikti eskaleerimisele Ida-Ukrainas.

Paeti sõnul kinnitab NATO, et julgeolekutase peab olema kõigis liikmesriikides sama, hoolimata riikide geograafilisest asendist või ajaloost, vahendas välisministeeriumi pressiosakond.