„NATO koostöö paljude partneritega ei ole piisav. Liiga palju võimalusi on veel kasutamata. Partnerlus sama mõtteviisi jagavate, kuid NATO-sse mittekuuluvate riikidega ei hägusta NATO kollektiivkaitse eesmärki, vaid toetab seda,“ rõhutas Paet välisministeeriumi teatel.

Välisministri sõnul toetab Eesti tihedat koostööd näiteks Soome ja Rootsiga, kes juba praegu panustavad tugevalt NATO-ga ühistesse tegevustesse. „Nii tuleb partnereid rohkem kaasata näiteks ka ühistesse väljaõppeprogrammidesse. Toetame julgeoleku, stabiilsuse ja reformide edendamist partnerluse kaudu ka Ukrainas, Moldovas, Lõuna-Kaukaasias,“ ütles Paet.

Samuti rõhutas Paet, et senine NATO laienemine on olnud edulugu ja suurendanud kogu euro-atlandi piirkonna julgeolekut. „Eesti toetab NATO avatud ukse poliitika jätkumist. Tunnustame NATO kandidaatriikide Gruusia, Bosnia ja Hertsegoviina, Montenegro ning Makedoonia arengut ning julgustame neid reformide jätkamisel,“ lausus Paet. „Hindame ka kandidaatriikide osalemist ja panust NATO operatsioonides,“ sõnas ta.

Samuti märkis välisminister Paet, et jätkata tuleb ka NATO ja Ukraina koostööd ning lähitulevikus korraldada NATO-Ukraina komisjoni istung.

Täna toimub Brüsselis NATO-Gruusia komisjoni ehk välisministrite kohtumine ning NATO välisministrite kohtumine nende Afganistani rahvusvahelistesse julgeolekujõududesse (ISAF) panustajatega, kes ei ole alliansi liikmed.