"Kogu see protsess ei ole olnud tõsine või sisuline. See, kuidas see lõpeb, oli suuresti ennustatav juba aasta tagasi, kui ta kinni võeti," lausus Paet Delfile.

Paet rõhutas, et tegu ei olnud tõsiseltvõetava kohtuprotsessiga, vaid see on kõik olnud näitemäng FSB jaoks moraali tõstmiseks, Vene ühiskonna jaoks ja mingil määral ka välismaailmale. "Me ei pea minema sellesse lõksu ega mänguga kaasa, et siin kohtuprotsess on. Meie jaoks pole olukord muutunud - Eston Kohver, kes aasta tagasi rööviti, on ikka Venemaal, ja tuleb jätkata kõiki nõudmisi ja tegevusi, et ta saaks vabaks," sõnas Paet.

"Hoolimata tänasest päevast tuleb järjekindlalt edasi nõuda tema vabastamist nii Eesti kui Eesti liitlaste poolt, samuti tuleks aktiivsemalt kaasata rahvusvahelisi inimõiguste kaitse organisatsioone, kes temaga ümberkäimist püüaksid kogu aeg jälgida. Seda kõike tuleb nüüd edasi teha," rõhutas Paet.

Endise välisministri hinnangul võib mõelda ka nõnda, et enam pole Venemaal Kohveri juhtumist midagi võita, kuna n-ö punktid on ühiskonna ja FSB ees juba kätte saadud. "Propagandistlikus mõttes pole Venemaal sellest loost enam suur midagi võita," märkis Paet. Nii võib Venemaal tekkida nüüd suurem huvi see küsimus lahendada, sest rahvusvaheline surve jätkub kindlasti. Samas nentis Paet, et ettearvamatuse komponent on tänasel Venemaal jätkuvalt väga suur.

Kas Kohver võiks Venemaa vanglast vabaneda ennetähtaegselt, on Paeti sõnul poliitiline suva, kuna Venemaa pole õigusriik ja demokraatliku riigi kriteeriumid seal ei päde. "Kuna eelvangistuse periood on läbi, siis tavaliselt saadetakse sellised inimesed n-ö päris vanglatesse kuhugi kaugele, kuhugi külmale maale sõna otseses mõttes, kus on suured vangilaagrid siiamaani," sõnas Paet. Raske on ka arvata, kas lähedased saavad Kohverit tolles vanglas külastada.

Teoreetiliselt võiks Venemaa Eston Kohveri vabastada ka vahetades ta kellegi vastu, kes on karistuse saanud Eestis. "See sõltub, mida nad otsustavad - kas nad himustavad kusagilt kedagi oma inimest tagasi saada ja lähevad sellele teele, seda kindlasti ei saa välistada. See võib olla üks variante, kui vaadata siin ka varasemaid praktikaid, aga ka selles osas tänase seisuga mingit kindlust ei ole, sest Venemaa käitumine on muutunud väga ettearvamatuks."

Pole sisulist tähtsust, mida kohus otsustas

Urmas Paeti sõnul on Venemaa Pihkva kohtu nn otsus Eston Kohveri suhtes ligi aasta kestnud inimõiguste rikkumise ja farsi senine vahetulemus.

"Eston Kohveri ebaseaduslikku kinnihoidmist pole põhjust nimetada kohtuprotsessiks, vaid tegemist on ränga poliitilise inimõiguste rikkumisega. Ükskõik, mida Eston Kohveri suhtes niinimetatud kohtuotsuses öeldakse, ei oma see mingit sisulist tähtsust. Tegemist on Vene eriteenistuse FSB tegevusega oma autoriteedi suurendamiseks FSB töötajaskonna ja kogu Venemaa silmis. Selle propagandategevuse hind on olnud juba ligi aasta Eston Kohveri elust," sõnas Paet.

"Seda [poliitilist farssi] saab Venemaa lõpetada vaid Kohveri vabastamisega. Samal seisukohal on lisaks Eestile ka Euroopa Parlament, Euroopa Komisjon, Euroopa Nõukogu ning paljud demokraatlikud riigid."

Paet lisas, et mida kauem Kohveri kinnipidamine kestab, seda rohkem kahjustab see Venemaa rahvusvahelist kuvandit.