"Saan aru, et see oli ikka mõlemapoolne huvi, et pärast riigikogu ettepanekut valitsusele sellega kaasnevaid detaile omavahel täpsustada," ütles Luksemburgis viibiv Paet Delfile.

Ministri sõnul lepiti kokku, et oktoobrikuu jooksul üritatakse konsultatsioonidega pihta hakata, ent konsultatsioonide kestvust ja tulemuslikkust on Paeti sõnul veel vara ennustada.

Paet lisas, et mõlema poole kinnitusel ei peeta vajalikuks kõnelustel käsitleda piirijoone asukohta, kuna see lepiti pärast ligi 11 aastat kestnud läbirääkimisi juba kokku 2005. aastal.

Selle üle, et kas seekord on olemas ka mingisugune garantii, et pikkade läbirääkimiste tulemusel Venemaa piirilepingult järjekordselt oma allkirja tagasi ei võta, Paeti arvates ette muretseda ei tasuks.

"Ma arvan, et kui koguaeg nii tohutult ette muretseda, siis võikski kõik asjad tegemata jätta. Lähtume ikka sellest, et piirilepet on mõlemal poolel vaja ja tänaseks on 18 aastat sellest teemast mingil moel räägitud, kord intensiivsemalt, kord vähem, ehk aega on piisavalt kulunud, et võiks nüüd keskenduda tulemuseni jõudmiseks," ütles Paet, kuid lisas, et mingeid garantiisid keegi ette loomulikult jaganud ei ole.

Rääkides teistest Venemaaga seotud probleemidest, nagu idanaabri poolt ette heidetud kodakondsusega seotud küsimused, ütles Paet, et erinevad teemad tuleks üksteisest lahus hoida. "Meil ei ole mõtet kõiki teemasid kõigega siduda. Vastasel juhul ei saa me mitte midagi tehtud lõpuks. Tuleks läheneda ikkagi teemade kaupa," ütles Paet.

Välisminister Urmas Paet kõneles eile Luksemburgis Venemaa välisministri Sergei Lavroviga konsultatsioonide läbiviimisest Eesti ja Vene välisministeeriumi vahel eesmärgiga leida võimalus piirilepete jõustamiseks, lähtudes Riigikogu fraktsioonide ja väliskomisjoni ettepanekust valitsusele.

Paet lisas, et teisi teemasid peale piirileppe Eesti ja Vene välisministrite vahel arutlusele ei tulnud

Välisminister Urmas Paet osales nädalavahetusel Luksemburgis Euroopa Liidu ja Venemaa välisministrite kohtumisel.