Uuring „Pagulaste lõimumine Eestis: osalus ja võimestamine” kaardistas pagulaste lõimumist puudutavaid seadusi, arengukavasid ja teenuseid Eestis. Sarnaselt Lätis ja Leedus läbiviidud uuringutega kaasati kaardistusse ka pagulastega tegelevad ministeeriumid, asutused ning peeti grupiarutelusid Eestis varjupaika saanud pagulastega, teatas ÜRO Pagulasamet.

Uuring kinnitas, et Eestis rahvusvahelise kaitse taotlejate ja saajate õigused vastavad rahvusvahelistele ja Euroopa standarditele. Samuti on Eesti teinud väga lühikese aja jooksul kiiduväärt samme seadusandluses ning praktilises koostöös asutuste ja sotsiaalpartnerite vahel, et võtta vastu Euroopa Liidu rändekava alusel Eestisse saabuvad pagulased.

Intervjuudes osalenud pagulased tõid välja, et üldkasutatavatele teenustele ligi pääsemiseks ja kohaliku elanikkonnaga kontakti saamiseks on palju abi tugiisikuteenusest. Samas tõdeti, et praktikas on pagulastel sageli raskusi elukoha, tõhusa keeleõppe ja oma kvalifikatsioonile vastava töö leidmisel ning ühiskonnaelust osavõtmisel.

Kokkuvõttes tõi uuring välja, et Eestis on praegu olemas toimiv raamistik pagulaste vastuvõtmiseks ja lõimimiseks ning et ametiasutuste omavaheline koostöö on pagulaste lõimumise toetamisel olulise tähtsusega.

Uuringu viis läbi UNHCR koostöös kohaliku konsultandi, siseministeeriumi, sotsiaalministeeriumi, kultuuriministeeriumi, Johannes Mihkelsoni Keskuse ja MTÜ Eesti Pagulasabiga. Uuring viidi läbi 2016. aasta jaanuarist novembrini.

Eesti on rahvusvahelist kaitset andnud alates 1997. aastast. Kuni 2016. aastani on Eestis varjupaika taotlenud kokku 899 inimest, kellest 314-le on antud rahvusvaheline kaitse. Enim Eestis rahvusvahelise kaitse saanud inimesi on pärit Ukrainast, Venemaalt, Süüriast, Sudaanist ja Iraagist.