Riigikogu maaelukomisjoni liige Tootsen elab parlamenditöö ajal Tallinnas aadressil Järvevana tee 3 juba 1999. aasta märtsi lõpust, kirjutas Postimees.

Ta ütles, et pakkus õe korteris pinna üürimise riigikogu kantseleile ise välja.

“Elan seal täiesti puhta südamega ja kavatsen ka edasi elada. Ma ei näe lepingu lõpetamiseks ühtki põhjust, ei moraalset ega seaduslikku,” ütles Tootsen Postimehele.

Ülo Tootsen sõnas, et pooldaks eri kompensatsioonide maksmise asemel üht konkreetset palganumbrit ning riigikokku tööle asudes oli sissetuleku jagunemine erinevateks hüvitisteks talle üllatuslik.

“Mis seal salata, meeldivalt üllatuslik — kes siis nendest soodustustest ära ütleks,” lisas Riigikogu keskfraktsiooni liige.

Järvevana tee korteris on Ülo Tootseni päralt üks tuba, teises elab tema õde Aive Vainumäe ja kolmandas õetütar. Küsimusele, kas kompensatsiooni maksimaalmäär 5000 krooni kuus ei ole vaid ühe toa pruukimise eest liiga kõrge hind, vastas Tootsen, et tal on kasutada kõik mugavused, mida tahab.

“Mul on köögi kasutamise õigus, vanni kasutamise õigus, telefoni kasutamise õigus, televiisori vaatamise õigus,” loetles rahvasaadik Tootsen.

“Mul on võimalus omaette olla, töötada segamatult. Kokkuleppeliselt tehakse mulle ka hommikukohvi selle raha eest. Ma ei leia, et seda oleks palju,” lisas ta.

Ülo Tootsen on esimene Keskerakonna saadik, kelle puhul on avalikuks tulnud Riigikogu makstava eluasemehüvitise suunamine oma lähikondlasele.

Varem on ajakirjandus sedasama leidnud Isamaaliidu saadikute Jüri Adamsi (korteriraha läheb vabaabielukaaslasele Mari-Jaana Tornile) ja Peeter Oleski (korteriraha läheb õele Juta Oleskile) kohta, samuti Reformierakonna fraktsiooni esimehe Jürgen Ligi puhul (korteriraha läks abikaasa Kaja Ligile, hiljem viimase emale), kirjutas Postimees.

Ülo Tootsen leiab, et kui tal näiteks elaks naine Tallinnas ja ta üüriks korterit naise käest, siis oleks see muidugi absoluutselt ebaõiglane.

“Kui ma üürin õe või venna käest, kes on eraldi leibkonnas, ei näe ma siin midagi ebaeetilist. Kui näiteks Peeter Olesk üüriks korteri minu õe käest ja mina üüriksin korteri Oleski õe käest — mõlemad on meile võõrad, riik maksab raha ühtemoodi. Kas siin on mingi vahe?” küsis ta.

Pärast Riigikogu liikmete korterinimekirja avaldamist ajakirjanduses sel nädalal pole riigikogu kantseleile laekunud ainsatki uut avaldust korterihüvitisest loobumise kohta. Teisipäeval arutab parlamendisaadikute rohkete hüvede kärpimise võimalusi riigikogu juhatus.