Kuigi kas või Rootsis on Göteborgi ülikoolis ja Chalmersi tehnikaülikoolis esinduslikud magistriprogrammid, mis on seotud infoturbega, loodab haridus- ja teadusministeeriumi nõunik Heli Aru, et tulevast aastast õnnestub Eestil haarata juhtohjad küberkaitse magistriõppes, kirjutab Eesti Päevaleht Online.

Üks õppekava koostaja, Tallinna tehnikaülikooli professor Ahto Buldas rääkis, et Eestil on olemas korralik oskusteave küberkaitse alal. Praegu saab küberkaitset Eestis õppida vaid eesti keeles. Tulevast aastast peaks Tartu ülikooli ja Tallinna tehnikaülikooli teadlased ühendama oma jõud ning avama ingliskeelse küberkaitse magistriprogrammi.

Riigi infosüsteemide arenduskeskuse infoturbe juhi Toomas Viira sõnul kasvab lähiaastatel nii Eestis kui ka mujal vajadus küberkaitseekspertide järele märkimisväärselt.

Võõrkeelsete magistriõppekavade arendustoetuste programmi komisjonile esitatud taotluses selgitas uut õppekava arendav tehnikaülikooli professor Tanel Tammet, et õppesse kaasatakse õpetavate ekspertidena ka kaitsejõudude küberkaitsekeskuse, Eesti pankade, telekommunikatsioonifirmade, küberkaitsekeskuse Cert jm töötajaid. Kuid uue magistrikava koostajad loodavad, et magistriõppe muudab eriliseks seegi, et teadmisi on võimalik saada ka Eestisse loodavast NATO küberkaitsekeskusest.

Haridus- ja teadusministeerium on otsustanud 32 miljoni krooni eest arendada seitset võõrkeelset magistriõppekava. Küberkaitse alal läheks Tallinna tehnikaülikooli ja Tartu ülikooli teadlastele magistriprogrammi väljatöötamiseks neli miljonit krooni.