Saate muutis märkimisväärseks Reformierakonna ja IRL-i omavaheline arveteklaarimine, umbusalduse järgne dialoog Taavi Rõivase ja Margus Tsahkna vahel läks kohati päris tuliseks: "Kas me peame selles saates osalema? Siin osalema selles monoloogis ja patroniseerivas kõnestiilis? Taavi, sa üle! Me saame hakkama oma erakondade juhtimisega," ärritus Tsahkna Rõivase pikaks veninud sõnavõtu peale.

Lisaks domineeris Keskerakonna ja IRL-i üksmeel maksuküsimustes konsensusele jõudmises. Tundus justkui oleks koalitsioon juba sündinud: Keskerakonna, IRL-i ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esindajad rääkisid üksmeelselt, et on vastuvõtlikud uutele ideedele ning kaasavad eksperte.

"Tuleb isamaaline valitsus, muutused on õhus!", "Me mitte ei tee härra Nilssoni peenhäälestamist Exceli tabeliga, vaid võtame häid ideid väljaspoolt sisse," ütles Margus Tsahkna (IRL) saate eel.

Rõivas peaministrina tehtud vigu ei tunnista

Rõivas: "Kõik need umbusaldamise põhjused olid otsitud. Otsitud oli narratiiv seisakust, mida oli punutud pikka aega, et tahta valitsust vahetuda."

Rõivas: "Mina ei ole öelnud, et Ratas on julgeolekuoht."

Rõivas: "Ma olen pigem tegelenud rahustamisega."

Rõivas: "Mis jutt see on seisakust? Miks te alavääristate Eestit? Olge väärikad, unustage ära see Reformierakonna kottimine."

Ossinovski Rõivasele: "Võimust loobumine on raske, aga see ei ole väärt, et Eesti huvisid laiemalt kahjustada."

Rõivas: "Me ei peaks süüdistama Reformierakonda, kes kogu maailma pressi rääkis täis. Ma arvan, et nad oskavad guugeldada ka." (Teemaks oli see, et välismeedia kirjutas Eestist kui riigist, mis võib saada venemeelse valitsuse, kuna Keskerakonnal on endiselt koostööleping Venemaa võimuparteiga Ühtne Venemaa.)

Ossinovski: "Vasak- ja parempoolsuse eristamine on primitiivne sildistamine. Tänapäeva ühiskond on muutunud niivõrd palju keerulisemaks, et see termin iseenesest ei tähenda midagi. Poliitiliste ideoloogiatena on ta kaotanud osa oma tähendusest."

Rõivas: "Sisu teemadel ma tunnen ennast oluliselt tugevamalt kui kõikvõimalikel intriigide jutustamisel. Kogu see salasepitsuse värk on läinud üsna piinlikuks."

Saate lõpus suutis Rõivas siiski eksida, teenides nii Andres Herkeli kui ka Margus Tsahkna pahameele. Enda sõnul üks-viie-vastu-seisus olnud Rõivas tunnistas oma viga.

Rõivas: "Räägime siis maksusüsteemist. Kuulasin päris suure hirmuga, kuidas nii Andres Herkel Vaberakonna esindajana kui ka Margus Tsahkna rääkisid sellest, et tasakaalus eelarve ei ole teab mis tähtis ja mingitel juhtudel on võimalik ka eelarvet miinusesse ajada."

Herkel: "Mina midagi küll sellist pole öelnud."

Tsahkna: "Taavi, kuule, vabandust, et ma sekkun, aga ära palun nii ebaviisakaks mine, et hakkad panema..."

Rõivas: "Kas sa ütled kindlalt, et pead kinni tasakaalus eelarve printsiibist? Siis mul oleks süda rahul."

Tsahkna: "Miks sa paned mulle sõnu suhu, mida ma ei ole siin saates öelnud. Miks sa teed seda?"

Rõivas: "Vabandust, võib-olla ütles siis Jüri seda sel juhul."

Tsahkna: "Ma palun, võta nüüd hoogu maha."

Peaministri umbusaldamise järgne "Foorum"

Kes valetas, kes pettis?

Ossinovski: "Ma ei ole valetanud."

Ossinovski: "Kui varem oli muudutuste initsiaatoriks Reformierakond, kes on partnereid hüljanud, siis sel korral sai usaldus otsa teistpidi."

Rõivas: "Mind hakkab ära tüütama see jutt, et "ise tegin pattu, aga tema initsieeris"!"

Ratas: "Ei ole saladus, et kogu 2016. aastal on olnud üliaktiivne suhtlus riigikogu kõigi viie fraktsiooni liikmetega."

Rõivas: "On suur vahe, kas räägitakse Eesti tulevikust, eelnõudest või peetakse salakõnelusi. Reformierakond ei ole pidanud salakõnelusi."

Ossinovski: "Kui ühel hetkel valitsuses saab usaldus otsa ja otsitakse kontakti erakondadega, kellega moodustada uut valitsust, mis loomulikult ühel hetkel viivad ka läbirääkimisteni, ei ole mingi patt, vaid täiesti tavaline parlamentaarne suhtlus. Need arutelud algasid presidendivalimiste kontekstis."

Ossinovski: "Kui sotsid suhtlesid Keskerakonnaga, rääkisid võimalike kandidaatide toetamisest, siis Reformierakond sõlmis Savisaarega lausa diili, selles osas, kuidas Kalev Lillo kinnitusel siis Keskerakonna osasid hääli küll mitte Jüri poole pealt, aga teise poole pealt Siim Kallasele saada."

Ossinovski: "Alates eelmisest reedest on väga paljud juhtivad reformierakondlased Keskerakonnale otse pakkumisi teinud, ma olen omavahelises vestluses Taavile nimetanud ka neid nimesid. Need on kinnitatud faktid ja on selge, et mina Sotsiaaldemokraatliku erakonna esimehena sellises olukorras ei saa kõrvalt lihtsalt vaadata, kuidas seda usaldust lõhutakse."

Helme: "See meenutab siin abielu lahutusprotsessi, kus mõlemad pooled süüdistavad üksteist ja mõlemal on õigus."

Ühe päevaga tekkinud üksmeel

Tsahkna: "Kui opositsioonilt tuleb eelnõu, siis see ei pruugi olla halb, ja seda ma tahan rakendada ka tulevikus."

Rõivas: "Need kõnelused, mida täna (eile) hakati ajama avalikult, neid kõnelusi tegelikult on kuluaaris peetud vähemasti presidendivalimiste ajast ja kogu selle aja on avalikkust eksitatud."

Helme: "Ma näen, et Taavi Rõivas on uljalt sõrme püsti ajamas, mis tähendab, et ta on opositsiooni töösse hästi sisse elanud."

Rõivas: "See ei ole tavapärane, et kolm erakonda on rääkinud mitmeid nädalaid ühtseid jutupunkte, seisaku jutt tuleb nagu raadio pealt, igaühe käest."

Tsahkna: "Me ei pelga uusi mõtteid, me kaasame eksperte!"

Rõivas: "Kui täna (eile) oleks tõepoolest nende küsimustega alustatud, siis vaevalt ütleks koalitsiooni väikseim osapool, et maksupoliitika valdkonnas, mida te väidetavalt ei ole arutanud veel, et Keskerakonna ja sotside programmiline eesmärk astmelisest tulumaksust jääb täitmata. Küllap sellest on ikka varem räägitud."

Ratas: "Ükski hea idee ei ole Eestimaal ülearu. Rahvaarvu taas tõusule viimine."
Peaministri umbusaldamise järgne "Foorum"

Mis läks eelmisel valitsusel valesti?

Andres Herkel kirjeldab eelmise valitsuskoalitsiooni tegevust: "Kõigepealt vaadati üle osapoolte lubadused, siis pandi hinnasildid külge, siis hakati aktsiisidest rääkima."

Herkel: "Selle valitsuse puhul oli näha, et üks ja teine tõmbab tekke enda poole. Mina ei oska öelda, kes kõvemini tõmbas."

Ratas: "Valitsuskriisi tekitasid Eestimaa inimesed, kes tahavad seisakust välja tulla."

Ossinovski: "Usaldus saigi esmaspäevaks otsa."

Tsahkna: "Hoiatuslask kuklasse lasti meile 2014. aastal." (Kui Reformierakond IRL-i üle koalitsiooniparda viskas).

Helme: "Reformierakond oma topeltpresidendimänguga tõmbas endalt vaiba alt ära."

Herkel: "Julgeolekuohu ja vasakpöördega hirmutamine oli kõige magedam asi, mis nüüd viimase paari päeva jooksul siin toimus."

Ossinovski: "Uute ideede pardale võtmine on jäänud vaiksemaks."

Ossinovski: "Varasemad koalitsioonilepped on kõik olnud sellised, et keegi ei suuda neid algusest lõpuni isegi läbi lugeda."

Rõivase tasuta* soovitused:

Rõivas: "Jürit ei ole üldse mõtet rünnata isiklike asjadega"

Rõivas soovitab loobuda lepingust Ühtse Venemaaga: "Kui see on külmkapis, külmutatud ja seitsme luku taha, siis loobuge sellest. See jääb teid saatma veskikivina."

Rõivas: "Ärge tehke seda, et pakute Eestile koalitsiooni, mille eesmärk on lihtsalt Reformierakonnale ära teha."

Rõivas: "Pakkuge värskeid ideid."

Rõivas: "Ma ei näe põhjust, miks vasakpoolsust kui ideoloogiat peaksid sotsiaaldemokraadid või keskerakond häbenema."

Tsahkna Rõivasele: "Üks ajastu sai täna läbi. Üks soovitus Reformierakonnale: ärge muretsege Isamaa pärast. Me oleme väga rasketest olukordadest Eesti riiki välja toonud, aga praegu on hetk, kus 17 aastat on hakanud pidurdama ka seda mentaalset olukorda. Võtke paus, koguge, teil on väga suured teened Eesti riigi ees. Ärge alavääristage ennast täna."

Mida toob tulevik?

Tsahkna: "Isamaa on pidanud sööma ära päris raskeid olukordi ja nendega toime tulema ja me saame sellega hakkama ka sel korral."

Tsahkna: "See on okei, et me tagame Eesti julgeoleku."

Ossinovski: "Jürist saab väga diplomaatiline peaminister, me teame seda kõik väga hästi."

Rõivas: "Ma saan aru, et teie koalitsiooni ühine liin on viha selle vastu, et Reformirerakond on liiga kaua Eestit juhtinud."

Helme: "Keskerakond ei saa 11 kuu jooksul enne kohalikke valimisi midagi selle Ühtse Venemaa lepinguga teha."

Ratas: "On üsna naeruväärne arvata seda, et Keskerakond hakkab reaalselt Eesti julgeolekupoliitikat muutma."

Tsahkna: "Astmelist tulumaksu ei tule! Tuleb paindlik lähenemine."

Ratas: "Tööjõumakse on vaja langetada, kas aastaks või kaheks või mingis sektoriks, mis annab sektorile toetuse taha, mis annab majanduskasvu.", "Kui võtame laenu, siis loomulikult on see investeeringute katteks."

Helme: "Praegu on tekkinud Eesti poliitikas ja ühiskonnas võnge ja see tuleb ära kasutada."

Eilses ETV "Foorumis" olid kohal kõigi kuue parlamendierakonna esimehed: Taavi Rõivas(Reformierakond), Jevgeni Ossinovski (SDE), Margus Tsahkna (IRL), Jüri Ratas (Keskerakond), Andres Herkel (Vabaerakond) ja Mart Helme (EKRE).

*Tasuta soovitused - Rõivas märkis vähemalt kahel korral saates, et on valmis uuele koalitsioonile häid soovitusi jagama ning seda täiesti tasuta.