Ülemiste järv on üle kallaste tõusmas, Tallinn on uppumas. Tallinna linnavalitsus andis aga loa korraldada 14. augustil homoparaad. Kas nende kahe asja seosesseseadmine on meelevaldne, küsib Kalev Kesküla Eesti Ekspressis.

Ülemiste vanake oli pahane juba laulupeo ajal, aga eks sealgi liikunud homosid. Siiski möönab Kesküla, et seos on suvaline. „Mulle paistab, et kõik moraalialased uskumused ongi täiesti ebakriitilised ja pole Sokratese ajast sugugi mitte edenenud,” tähendab ta.

Aga seks müüb, pole parata. „Pärast prostitutsiooniarutelu soikumist on homoparaad üldrahvaliku vaidluse ülalhoidjana lausa taeva kingitus,” kirjutab Kesküla. „Ilmselt aitab homoseksuaalide ja maksulise armastuse suhtes seisukoha võtmine ennast kellegagi identifitseerida. Need on palju arusaadavamad asjad kui näiteks Euroopa Liidu organid.”

Võrguvestlustes suudab seksiga võistelda ainult jumal. „Aeg-ajalt mõtleb jumalast ka mõni Riigikogu komisjon või haridusministeerium, aga muidugi päädib nii loogikavaba teema viljelemine ebaloogiliselt,” nendib Kesküla.

Kesküla tõdeb, et meil on hulk eelarvamusi, mida me tavatseme nimetada moraaliks. „Homoparaad” on samasugune rahvalik meelelahutus nagu muistend Ülemiste vanakesest. Nagu pakub meelelahtust ka selle ümber moraalitsemine. Aga tühipalja moraali pärast ei maksa väga erutuda.”