"Täistööajaga üldhariduskoolis täiskohaga töötav õpetaja hakkab saama minimaalselt 800 eurot kuus. Sel aastal oli miinimumtasu näiteks 715 eurot," ütles Aaviksoo.

Ministri sõnul läheb palgatõus maksma 165 miljonit eurot ning see summa on riigieelarves olemas. "Raha jaguneb koolivõrgu ja õpilaste arvu järgi - kui koolivõrku ei ole korrastatud ning õpilasi on vähem, on finantssurve suurem," lisas Aaviksoo.

Üldhariduskoolides töötab kokku üle 10 000 õpetaja.

Haridusstatistika portaalist www.haridussilm.ee ilmneb, et kümne kuu seisuga oli kõrgeim õpetajate keskmine palk Mäetaguse, Kernu ja Sauga vallas, kus see jäi 1079 ja 1287 euro vahele. Madalaim oli palk Rägavere, Haaslava ning Lümanda vallas, kus see ületas napilt õpetaja miinimumpalka, 715 eurot.

Oktoobri seisuga on 106 omavalitsusel (liitumiseelses arvestuses) välja maksmata kokku 5,3 miljonit eurot riigi eraldatud palgaraha. See puudutab valdavalt suuremaid linnu ja eelkõige Tallinna, kus 10 kuu arvestuslikku palgatoetust oli kasutatud 90% ulatuses ehk õpetajate töötasudesse oli jõudmata pea 2,7 miljon eurot – enam kui tuhat eurot õpetaja kohta. Samas maksab oma eelarvest õpetajate palgatoetusele juurde 114 omavalitsust, kuid need on valdavalt just väiksemad vallad ja linnad.

Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo sõnul panustavad õpetajate palkadesse kõige enam väiksemad omavalitsused. „Kuigi suurte omavalitsuste võimekus on tunduvalt parem, pole nad seni isegi riigi toetust täiel määral välja maksnud,“ rõhutas minister Aaviksoo ja lisas, et selline ebavõrdsus tuleb kaotada. „Kõik omavalitsused peaksid õpetajatööd ühtmoodi väärtustama. Samas on hea meel, et jaanuari 819 eurone palk kasvas juuniks 895 euroni ja oktoobris 1005 euroni. Loodan, et detsembri lõpuks on õpetajatele selle aasta kogu palgatoetus välja makstud,“ lisas minister Jaak Aaviksoo.