Ehkki “Eestimaa laulust ’88” möödub tänavu 20 aastat, on Heinz Valgu seal kõlanud legendaarne hüüdlause “Ükskord me võidame niikuinii!” kõigil meeles, kirjutab SL Õhtuleht.

“Ma kirjutasin valmis vähemalt paarkümmend kõnevarianti, mida iga päev ateljees ümber tegin,” meenutab Valk nädalatepikkust tööd.

“Ja siis ma mõtlesin, et panen lõppu ütlemise: ükskord me heiskame ka Pika Hermanni torni sinimustvalge lipu!” ning kui sellest veel väheseks jäi, lisas veel ühe puraka: “Ükskord me võidame niikuinii!”

Järgmisel päeval läks Valk Uuele tänavale Rahvarinde peakontorisse ja Vene tänaval tuli kunstnikule vastu teda mitu korda pigistanud KGB ohvitser, kes jäi kunstniku ette seisma, võttis kahe käega ta käest kinni ja ütles üllatuslikult: “Aitäh, Heinz, selle eest, mis sa tegid!”

Kas lauluväljakul oli tõesti 300 000 inimest?

Kakskümmend aastat on ringelnud arvamus, et 11. septembril 1988. aastal võttis üritusest “Eestimaa laul ’88” Tallinna lauluväljakul osa 300 000 eestlast ehk kolmandik rahvast.

Praeguse lauluväljaku juhi Riho Rõõmuse sõnul on 300 000 ilus legend ja sellesse on ilus uskuda, sest kedagi ju üle ei loetud, kirjutab SL Õhtuleht.

Väljaku juht möönab: ühes ajaühikus on laulukaare alla ja nõlva peale ehk nn laulupeoalale 300 000 inimest kokku pressida vist tõesti raske.

“Aga et pika ürituse jooksul käis lauluväljakult läbi 300 000 eestimaalast — sellesse on ikka tore uskuda, ja teoreetiliselt oli see võimalik,” arvab Riho Rõõmus.

Senine piletiga ürituse rekord püsib lauluväljakul aastast 2006, mil 13. juunil kuulas rokkbändi Metallica natuke üle 78 000 inimese.