Kristiine linnamajanduse osakonna juhtivspetsialist Anu Sügis tunnistas Delfile, et ükski vabatahtlik pole täna temaga ühendust võtnud, et tulla linnaosa tänavaid lumest labidatega puhastama.

„Mõnes mõttes see näitab, et olukord ei ole linnaosas nii kriitiline,“ avaldas Sügis heameelt. „Meil on väga tublid eramaja omanikud, kes on alati oma kõnniteed ja sissesõiduteed lumest vabastanud.“

Linnavalitsuse üleskutse, tulla linnaosadesse appi lund rookima, jääb kehtima kogu perioodi jooksul. Informatsiooni vabatahtlike lumekoristajate kogunemiskohtadest linnaosades ja kontaktisikute telefoninumbri saab Tallinna abitelefonilt 1345.

Sügis lisas, et lumekoristajad hetkel puhkavad. „Nad lõpetasid hommikul kell 7 ja alustavad uuesti kell 17,“ ütles Sügis. Töös on viis traktorit ja viis autot. Ühtlasi toimub ka lume väljavedu kitsamatest tänavatest, kuhu lumi enam ära ei mahu. Linnaosavalitsus eraldas selleks ka täiendavat raha.

Sügise sõnul veetakse lumi välja Kannikese, Kasvu ja Kullerkupu tänavalt. Tähelepanu on sellel, et just lasteasutuste juures teed ja tänavad lumest vabastada.

Kesklinnas on abiks sõdurid

Ka kesklinna valitsuse linnakeskonna osakonna juhtaja Malle Pahapilli sõnul pole ükski vabatahtlik lumekoristaja temaga ühendust võtnud. „Kes on tublid ja tahaks teha, nendel on oma kodu juures juba piisavalt tööd,“ pakkus ta.

Pahapilli sõnul on temaga koos kella 10-16 ametis kaheksa kaitseväe noormeest. Suuremat hulka kaitseväest ei saa tema sõnul appi kutsudagi, sest puuduvad tööriistad. Peamiselt koristatakse lasteaedade juurest ja mänguväljakuid. Pahapill nimetas Asula, Magdaleena ja Kiisa lasteaedu.

„Omanikud ise ei ole siin piirkonnas väga tublid olnud,“ nentis Pahapill. „Ehkki mõni on tee puhastanud, on ka neid, kes on kõnniteed täiesti puhastamata jätnud. Munitsipaalpolitsei võiks siin piirkonnas ühe tiiru teha.“

„Väga kurb on vaadata kahele poole tänavat pargitud autosid, kust sahk ei pääse ka puhastama,“ kirjeldas ta lumekoristuse probleeme. „Autod jäävad lumevalli taha purki ja tänav jääb ikka koristamata.“ Ta pidas oluliseks, et korteriühistud korraldaksid parkimise koostöös linnaosavalitsusega, mida mõned juba ka teinud on.

Mustamäe linnaosa linnamajandusosakonna juhataja Enn Allikmäe sõnul pole ka temaga ükski vabatahtlik ühendust võtnud.

Mustamäel koristab lund Jaaksoni Linnahooldus vastavalt lepingule.
„Võib-olla on homme parem päev,“ lootis ta ja pakkus, et lumekoristus oleks mõttekas nii, et inimesed tuleks välja ja koristaks igaüks oma maja juurest.