Inimesed kandsid uhkelt dresse, nahktagisid ja Soomest humanitaarabina toodud värvilisi kampsuneid. Peaministriks oli Mart Laar ning üksikisiku tulumaksu tase oli 26 protsenti. See aeg on nüüd tagasi - vähemalt selles osas, mis puudutab üksikisiku maksutaset.

90ndatel aastatel jäi inimesele tema brutopalgast kätte 74 protsenti ja juba järgmisest aastast jääb tööinimestele jälle kätte peaaegu täpselt sama palju ehk 74,2 protsenti. Kuidas küll nii juhtus, et me tagasi 1990ndatesse jõudsime?

Kõigepealt võetakse brutopalgast maha üksikisiku tulumaks 21 protsenti. Seejärel võetakse maha kaks protsendipunkti teise pensionisamba maksu. Ning seejärel võetakse veel maha 2,8 protsendipunkti töötuskindlustusmakset. Kokku läheb brutopalgast maha 25,8 protsenti ehk kätte jääbki 74,2 protsenti brutopalgast. Ja üheksakümnendad ongi tagasi.

Teise pensionisamba maksed, mida inimesed tegema peavad, tõusevad nimelt järgmisel aastal ühe protsendipunkti võrra. Valitsus oleks saanud seda leevendada töötuskindlustusmakse langetamisega 0,8 punkti tööinimesele, ent neljapäevasel istungil jäeti see tegemata.