Uisuliidu kohtusse kaevanud klubide kinnitusel eiras varasem president ja praegune alaliidu peasekretär Gunnar Kuura põhikirja, muutes üldkogu koosoleku päevakorda. Kuura kinnitab, et toimis seaduspäraselt.

“Päevakorras oli uue juhatuse valimine, sinna kuuluvad president, asepresident ja viis liiget,” selgitas Kuura Postimehele. “Tegin ettepaneku formuleeringut täpsustada — valida uus president ja juhatus. Algul olid kõik nõus.”

Klubide esindajad tunnistavad, et valimiste tulemused jäänuksid ka protseduurireeglite karmil järgimisel samaks. “Kohtu poole pöördudes leidsime vähemalt mingi võimaluse õigluse eest võidelda,” ütles MTÜ Tallinna Iluuisutamise Klubi president Peeter Laur.

“Põhimõtteliselt olid valimised puhas sahker-mahker,” ütles iluuisutreener Anna Levandi. “Hääletamise tulemusel sai Kuura sobiva presidendi ja juhatuse, kindlustades endale peasekretäri koha.”

Eesti iluuisutamine on aastaid jagunenud kahte leeri. Käe tõstmisel vähemusse jäänute väitel tegi Kuura presidendina, mida tahtis, ametipostil peasekretäriks langedes vajas aga juhatuse toetust.

“Isiklikult Ojulandi vastu polnud meil midagi,” kinnitasid kohtusse pöördunud. Küll aga ei tahetud leppida Kuura ainuvõimu jätkumisega.

“Ma ei tea, kui palju Ojuland presidendiks astudes olukorda mõistis, ta lihtsalt pandi liidu etteotsa,” ütles Levandi. “Nüüd on Ojuland andnud kogu otsustamisõiguse Kuurale ega soovi meiega enam suhelda. Saatsin talle mitu kirja, need jäid vastuseta. Järeldasin, et Ojuland asus Kuura positsioonile.”

“Ojuland andis mõista, et tal ei jätku probleemidega maadlemiseks aega,” ütles Levandi. “Ent niisugusel juhul pole vaja ametit vastu võtta.”

Alaliidu peamise niiditõmbaja Kuura selja taga seisavad väidetavalt enamasti venekeelsed klubid, kes NSVL päevil olid koondunud Tallinna Iluuisutamiskooli. Neid eelistab peasekretär siiani — nii uisuliidu raha jagamisel kui treeninglaagrite korraldamisel.