Mõis ütles pressikonverentsil, et polnud rääkimiseks üldse valmis ja ettepanek Ühistupanga järelevalveorganisse tööle asuda tuli alles reedel. „Edgar Savisaar nimetas mind linna esindajaks järelevalveorganis,“ ütles Mõis.

Endise isamaaliitlase liitumine Keskerakonna algatusega oli üllatav, kuid Mõis ei jätnud kasutamata võimalust Tallinna linnavalitsust noomida. Mõis toonitas, et on alati olnud Ühistupanga suhtes skeptiliselt meelestatud: „See jääb minu jaoks alati küsimuseks, kas Tallinnas oleks vaja juurde 300 lasteaiakohta või oleks vaja Ühistupanka, aga kui loomise otsus on juba tehtud, siis tuleb seda teha võimalikult hästi,“ selgitas Mõis liitumise tagamaid.

Lisaks Mõisale on panga nõukogus istumiseks nõusoleku andnud ka Tallink Grupi suuromanik ja endine SEB Ühispanga president Ain Hanschmidt, kes ise pressikonverentsil ei osalenud.

Lähinädalatel on plaanis korraldada panga asutamiskoosolek. Tallinna aselinnapea Taavi Aas ütles, et pärast panga asutamist on linna poolt loodud SA Ühistuline Krediidiasutus oma eesmärgi täitnud ja lõpetab tegevuse.

Tallinna linn on sel aastal panga loomiseks ette näinud 300 000 eurot, millest enamus kulub õiguskuludeks. Neid pakub hetkel panga loomise sihtasutust juhtiva Üllar Talviste advokaadibüroo Lextal. Ülejäänu läheb palgakuludeks, millest oma osa saab ka pistise andmises ja võtmises süüdi mõistetud Ester Tuiksoo. Aasa sõnul ei saa neid summasid näha otseselt linna kuludena, kuna kokkuleppe kohaselt maksab tööle hakkav pank Tallinnale asutamiskulud tagasi.

Tulevase panga tegemiste üle linn aga palju kontrolli omada ei saa, kuna Ühistupangal ei ole osanikke ega aktsionäre, vaid on suur hulk võrdseid liikmed. Liikmeks võivad saada kõik juriidilised või füüsilised isikud, kes tasuvad ette nähtud sisseastumistasu. Seadusest tulenevalt kehtib põhimõte: ühel liikmel on üks hääl. See tähedab, et Tallinn ei saaks olla panga omanik või juht, tema juriidiline jõud piirduks vaid ühe häälega paljude teiste seas.

Küll aga sõltub võimalik kasumi jagamine panga liikmete vahel sellest kui suur on konkreetse liikme panus. Taavi Aas ütles, et linnavalitsuses pole arutatud, kui suur peaks olema Tallinna poolne sissemakse. Siiski näib Aasa meelest tõenäoline, et Tallinn võiks olla panga üks suurema osakapitaliga liikmeid, mis tagaks panga edu puhul ka kopsakama tulu.