“Ühistu koosolekul mingi aeg tagasi arutati, et linnud on tüliks. Mõni mutike kurtis, et lasevad rõdule pesu peale. Siis otsustati, et tuleks ventilatsiooniavad sulgeda. Noh ütleme, et eks ta mõistlik ole, sest ega lind ei peagi seal elama, aga sulgema oleks pidanud talvel,” räägib Mooni 117 maja anonüümseks jääda soovinud elanik SL Õhtulehele.

Ta on aga ühistu juhatuse ning tolle tellimust täitnud töömeeste julmusest nördinud. “Et praegu on pääsukestel pojad ja et need restide taha vangi jäid, see töömehi üldse ei häirinud. Nende saatus ei huvitanud ka korteriühistu juhatust, kes töid tellib,” kurdab majaelanik.

Korteriühistu esimees seletas elanikele, et töö telliti juba talvel, aga restide panek venis ja jõudis kätte alles nüüd. Esimees polevat teadnudki, et pääsukestel on ventilatsiooniavadesse pesad tehtud. Ka kinnitanud töömees talle, et ajab linnud enne võrede panekut välja.

“Issand jumal! On teil veel midagi teha?” küsib korteriühistu esimees Aigor Helm imestunud, kui leht pääsukeste saatuse vastu huvi tunneb. “Tähendab, helistage loomakaitseseltsi. Head päeva! Nägemist!” lõpetab mees kõne.

Tallinna keskkonnahoiuosakonna juhtspetsialisti Aadu Niidase arvates tuleks Mooni tänaval juhtunu puhul lähtuda loomakaitseseadusest, väärtegude menetleja on säärasel juhul keskkonnainspektsioon või politseiprefektuur.

Tallinna Linnuklubi juhatuse liikme Aarne Tuul lohutab, et ilmselt on tegelikult tegu piiritajatega, kes on õnneks väga vastupidav liik. “Ma ei tea hetkel ühtegi teist lindu, kes suudaks nii kaua ilma toiduta olla kui piiritaja. Ligi nädala võivad pojad olla ilma toiduta.”