„Need meenutavad meile juunikommunistide avaldusi, kes Moskvas 1940. aastal kirusid Eesti Vabariigis valitsevaid olusid, tehes seda viinapudeli taga,” seisab ühisavalduses.

„Meil, võõrvõimu ohvritel ja vabadusvõitlejatel on moraalne õigus nõuda: Mailis Reps peab astuma viivitamatult ministriametist tagasi, nii et temast ega tema mõtteviisist enam Eesti Vabariigi valitsuses jälgegi ei jääks.”

Esindusorganisatsioonid nõuavad, et valitsus kujundaks selge seisukoha Repsi ja tema nõuniku avalduste suhtes: millised avaldused on kooskõlas valitsuse poliitikaga, millised mitte.

„Peame seadusevastaseks olukorda, kus Keskerakond püüab mõjutada politseid et karistada inimest, kes teavitas Eesti vaenulikest seisukohtadest avalikkust.”

Ühisavaldusele on alla kirjutanud Memento Liit, Eesti Vabadusvõitlejate Liit, Endiste Poliitvangide Liit, Endiste Õpilasvabadusvõitlejate Liit, Eesti Vigastatud Sõjameeste Ühendus ja Soome Sõjaveteranide Eesti Ühendus.

Eesti Ekspressi teatel tundis Reps oma skandaalsel Mari-reisil muret vene haritlaste raske olukorra pärast Eestis.

“Vene haritlastel on Eestis raske olukord, neil pole võimalik saada emakeelset kõrgharidust ning nad on sunnitud lahkuma,” ütles haridusminister visiidil olles.