“Euroopa Liidu ülemkogu ei pannud küll paika tähtaega ohtlike tankerite liiklemise keelustamiseks, kuid kiitis heaks algatuse keelustada selliste aluste liiklemine kavandatust kiiremini,” ütles BNS-ile valitsuse pressiesindaja Hanna Hinrikus.

Euroopa Liidu liidrid rõhutasid vajadust kaasata sellesse protsessi ka Venemaa.

Euroopa Liit on kavandanud keelata keskkonnaohtlike ühepõhjaliste tankerite liikluse Läänemerel aastaks 2010, Venemaa on rääkinud aastast 2015.

Peaminister Juhan Parts pidas väga oluliseks ülemkogu otsust jätkata võitlust HIV/AIDSi, tuberkuloosi ja malaaria vastu ja toetust ülemaailmse HIV/AIDSi ravi ja ennetamise fondi tegevusele. Tema sõnul on üldine hinnang ülemkogule väga positiivne.

“Tegemist oli esimese ülemkoguga, kus liituvad riigid sõnaõigusega osalesid. See, et päevakorras olevate küsimuste võimalike lahenduste osas valitses üksmeel, näitab, et 25 riigist koosnev EL on võimeline edukalt toimima,” ütles peaminister.

EL-i liidrid võtsid reedesel ülemkogu viimasel töökohtumisel vastu ülemkogu lõppjäreldused, mis koosnevad kokku sajast punktist.

Lõppjärelduste näol on tegemist eelkõige poliitiliste suunistega EL-i edasiseks tegevuseks ja arenguks. Lõppjäreldused sisaldavad kõiki eelnevatel töökohtumistel ja õhtusöökidel räägitut — immigratsiooni, välispiiri, EL-i laienemist, tulevikukonventi, Lähis-Ida rahuprotsessi, uute naabrite poliitikat ja suhteid Araabia riikidega.

Ülemkogu kinnitas toetust ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioonile Iraagi stabiliseerimise kohta ja rõhutas vajadust ühiselt panustada Iraagi ülesehitusele.

Ülemkogul osalejad väljendasid muret olukorra üle Iraanis ja Põhja-Koreas seoses nende riikide tuumaprogrammidega.

Laupäeval toimub Thessalonikis ka Kreeka eesistumise viimane Euroopa Liidu ja Lääne-Balkani tippkohtumine, kus Eestit esindab välisminister Kristiina Ojuland.