Läinud nädalal riigikogus esimese lugemise läbi teinud eelnõu toob Eesti õigusse uue lihtsamate kuritegude läbivaatamise korra, mis võimaldab näiteks Stockmanni kaubamajast jope varastanud isiku või vägivallatseja selgete asjaolude korral 48 tunni jooksul kohtusse saata, kirjutab Eesti Päevaleht.

Õiguskomisjonis kohtunikke esindanud Tallinna ringkonnakohtu kohtunik Priit Pikamäe ütles, et praktikuna on tal eelnõu suhtes kõhklusi. Esimese poolaasta vältel kohtusse saadetud umbes 8500 kriminaalasjast lahendati tervelt 6800 lihtmenetlusega, mis tema vältel näitab, et asjad ei kulge pikaldaselt.

“Kriminaalmenetlus on juba väga efektiivne,” ütles Pikamäe. “Efektiivsus on oluline, samas jäävad lihtmenetlustega paljud seigad lahendamata.”

Samuti võimaldas ka vana kriminaalkoodeks kohaldada teatud tegudele kiirmenetlust. “Pole raskemat asja kui kiirmenetlus, sest esialgu tundub, et kõik kuriteo asjaolud on selged, kuid hiljem selgub, et see ei ole nii,” viitas Pikamäe kogemusele.

Minister Langi kinnitusel aitab uus mudel hoida kokku õiguskaitsjate tööaega ja raha, kuid ennekõike säästab ta kannatanute ja tunnistajate närve ning aega.