Täna keskööl kukkus tähtaeg, milleni oli võimalik kõigil krundiomanikel esitada Eesti kunstiakadeemia avaliku päringu peale oma ettepanek, et just nende kinnistule uus õppehoone püsti panna.

Eile lõunaks oli uue õppehoonega seotud projektide rektoraadi nõustajale Maike Heidole laekunud elektronposti teel kuus avaldust, kuid neid tuli päeva jooksul arvatavasti juurde. Eesti Päevaleht tutvustab võimalikest asukohtadest viit, mille pakkumist krundiomanikud ka kinnitasid. Tõestus sellele, kuivõrd magus tükk oleks EKA maja ärimehele, kelle hoovi see ehitataks, on juba kõneviis, kuidas iga omanik just oma krunti taevani kiidab. Head tehingut loodetakse aga just sellest, kui EKA tuleb ärimeeste maale rentnikuks, mis kindlustaks üürimaksetega kindla ja mitmekümneaastase sissetuleku.

Ehitada ja välja rentida

Tallinna olümpiapurjespordikeskuse nõukogu esimehe ja ehitusettevõtte omaniku Aivar Tuulbergi sõnul on TOP-i kõrval asuv linnaäärne ja roheline kant üks parimatest variantidest. „Me pakkusime välja, et oleme valmis ka maja suhteliselt kiirelt ehitama ja seda siis välja rentima,” ütles Tuulberg, aga lisas ka kohe, et kõigepealt tuleks ülikoolil oma finantsolukorras selgust saada ja alles siis uusi asukohti valima hakata. „Mulle tundub, et päringuga tahetakse teemat aktuaalsena hoida, aga tegelikult on vaja ju valitsuse otsust, finantsskeemi ja muud.”

Ülemiste ärikeskuse juht Ülo Pärnits vastandub looduslikule keskkonnale, kuid idee on sama, mis TOP-il: nemad ehitavad valmis ja EKA rendib. „Kuna Ülemistest saab tulevane Tallinna majanduskeskus, siis sobiks akadeemia nii nende kui meie kontseptsiooniga,” rääkis ta. „Me võiks teha näiteks kümneaastase rendilepingu ja see oleks EKA-le rahaliselt palju kergem kui ise ehitada.”

Ka Suva AS-i juht Viktor Saarestik kinnitas, et kui EKA tahaks Kotzebue 1 asuvat vabrikuhoonet osta või välja rentida, siis neile sobivad mõlemad variandid. „EKA tingimusteks oli 14 000 ruutmeetrit pinda ja hea transpordivõrguga asukoht – meil on täpselt need olemas,” ütles Saarestik.

Arco Vara juhatuse esimehe Lembit Tampere sõnul peeti nende Ahtri 3 krunti rahvusooperi vääriliseks. „Seda silmas pidades sobiks sinna ka EKA peahoone õige kenasti,” lausus ta.

Pakkumise tegi ka Rotermanni kvartali omanik Urmas Sõõrumaa. „Meie mõte oli, et EKA saaks siin omale vajalikke teaduskondi välja ehitadagi jupikaupa. See poleks finantsiliselt niivõrd koormav,” ütles Sõõrumaa firma U.S. Investi juhatuse esimees Heiki Kivimaa.



Otsus võib tulla alles sügisel

Kunstiakadeemia finantsjuht Andri Simo ütles avaliku päringu tulemuste kohta, et mingeid otsuseid, kes ja kas üldse keegi jääb ettepanekute tegemisel ka sõelale, võib oodata alles sügiskuudel. Simo ei välistanud ka võimalust, et teiste seas kaalutakse ka ettepanekuid, mis hõlmavad maja valmis ehitamist ja EKA-le rentimist, kuid sel juhul ei saaks kasutada järgmise perioodi struktuurivahendite, näiteks Archimedese raha. Hetkel on selline plaan ka haridus- ja teadusministeeriumis väljatöötamisel, et struktuurivahendeid saaks osaliselt siiski kasutada. „Peame vaatama, millised on ettepanekutes tehtud tingimused ja väljapakutud hinnad ja milliseid hooneid nad meile ehitada tahavad. Me paneme need pakkumised nüüd lähiajal n-ö võrdlevasse tabelisse,” lubas Simo. „Mõnede pakkumistega hakkame ehk ka lähemalt tööd tegema, aga see on kõik nõukogu otsustada. Ma arvan aga, et enne sügist ei juhtu midagi.”