"Saame oma raviarvete põhjal anda statistilised andmed, et 2010. aastal osutati artroskoopilisi operatsioone Eestis 3614 korral. 2011. aastal tasus haigekassa 3 inimese artroskoopilise operatsiooni eest välisriigis," ütles Delfile haigekassa avalike suhete juht Evelin Koppel.

Tervishoiuteenuse "Artroskoopiline operatsioon" hind Eestis on 300 - 400 eurot. "Soome hindade kohta haigekassal paraku info puudub, samuti ei ole meile tulnud veel raviarvet," selgitas Koppel.

Kuidas saada ravi välisriigis?

Plaanilise välisravi saamiseks tuleb haigekassale esitada taotlus. Vastavalt ravikindlustuse seadusele on kindlustatul õigus saada plaanilist ravi välisriigis, kui täidetud on järgnevad kriteeriumid:

1) taotletavat tervishoiuteenust ja sellele tervishoiuteenusele alternatiivseid tervishoiuteenuseid Eestis ei osutata;
2) taotletava tervishoiuteenuse osutamine on kindlustatud isikule näidustatud;
3) taotletaval tervishoiuteenusel on tõendatud meditsiiniline efektiivsus;
4) taotletava tervishoiuteenuse eesmärgi saavutamise keskmine tõenäosus on vähemalt 50 protsenti.

Kindlustatud isiku vastavuse kohta neile kriteeriumitele annavad hinnangu vähemalt kaks eriarsti, kellest üks on kindlustatud isikule tervishoiuteenust osutav eriarst.

Kui konsiilium on otsustanud, et isik vastab kõigile plaanilise välisravi kriteeriumidele ning isik on vastava taotluse ka meile esitanud, maksab haigekassa plaanilise ravi välisriigis täies ulatuses kinni.