“Olen käinud üheksas jaoskonnas, tõsisemaid rikkumisi pole silma jäänud. Üksikuid pisiasju muidugi oli, kuid need olid ilmselt tahtmatud ja tulenesid vähesest demokraatiakogemusest,” ütles Gruusia pealinnas Thbilisis valimisi jälginud Tulviste BNS-ile.

Riigikogu Isamaaliidu saadikurühma liige Tulviste on Gruusia presidendivalimistel Euroopa julgeoleku- ja koostööorganisatsiooni vaatleja.

Tulviste fraktsioonikaaslane, Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) vaatleja Andres Herkel, kes jälgis ka 2. novembril Gruusia parlamendivalimisi ütles BNS-ile, et valimistele saab küll alati midagi ette heita, kuid midagi tõsist ei jäänud silma ka talle.

“Kes oli nimekirja kantud ja valima tuli, see sai ka hääletada, ukselt ei saadetud kedagi tagasi nagu novembrivalimistel,” ütles Thbilisi lähedal asuvas väikelinnas Kaspis valimisi jälginud Herkel.

Novembrikuiste parlamendivalimiste tulemuste arvatav võltsimine viis Gruusias rahutusteni, mis põhjustasid senise režiimi langemise.

Tulviste sõnul olid valimisjaoskonnad kütmata. “Ilm on Thbilisis nagu meil, jaoskonnad on külmad kui hundilaudad, inimesed istuvad kampsunitesse-kasukatesse mässituna nagu kubujussid,” ütles ta.

Valijate meeleolu on külmale vaatamata umbes nagu Eestis laulva revolutsiooni ajal, nentis Tulviste. Inimesed loodavad majandusliku olukorra paranemist ja lõpu tegemist korruptsioonile, lisas ta.

Suure tõenäolisusega võidab presidendivalimised Eduard Ševardnadze võimult tõrjumist juhtinud Mihhail Saakašvili.

Reaalseid konkurente Ühtse Rahvusliku Liikumise liidril Saakašvilil valimistel ei ole, tema kandidatuuri on toetama asunud ka kukutatud Ševardnadze.

Teise valimisvooru vältimiseks on Saakašvilil tarvis vähemalt 50 protsenti häältest.