Tüli põhitegijad on Kalevi jalgpalliklubi ja Põhja-Tallinna jalgpalliklubi Volta. Esimene neist on osa vanast ja mõjukast spordiseltsist Kalev, mille asepresidendiks on Tallinna abilinnapea Kalle Klandorf. Teine on väike Põhja-Tallinna klubi, mille presidendiks oli veel hiljuti Põhja-Tallinna linnaosavanem Raimond Kaljulaid.

Jalgpall on populaarne mäng ja kõik soovivad endale palju häid trenniaegu, eriti sellises moodsas jalgpallihallis, mis hiljuti Sõle tänavale ehitati. Teist nii head Eestis ei ole, kiidavad jalgpallimehed.

Samas kurdavad teised klubid, et mõjukate toetajatega Kalev sai omale paremad trenniajad ja peab nende eest maksma vähem kui teistelt küsitakse.

Kui Ristlaan eile altkäemaksu võtmise kahtlusega kinni peeti, märkis prokuratuur ERR-ile, et Ristlaan ise aktiivselt küsis altkäemaksu.

Oma nägemuse toimunust esitas sotsiaalmeedias Põhja-Tallinna linnaosavanem Kaljulaid. "Mõned nädalad tagasi pöördus minu poole Sõle spordikeskuses tegutsev spordiühendus, et küsida minult abi - mida teha olukorras, kus keskuse juhataja Ristlaan küsib spordikeskuses tegutsemisvõimaluse eest altkäemaksu. Ma palusin, et selle infoga pöördutaks politsei poole," kirjutas ta.

"Minule teadaolevalt põhjendas Ristlaan raha küsimist sellega, et üks Tallinna linnavalitsuse liige nõuab temalt hoopis endaga seotud spordiühingu huvidega arvestamist ja ta on spordikeskuse juhatajana seetõttu suure surve all. Kas see on tõsi või mitte, seda ma ei tea," kirjutas Kaljulaid.

"Keskerakond peab juhtunust tegema väga tõsised järeldused. Midagi on selgelt valesti," kirjutas Kaljulaid. "Keskerakond on teinud vea ja ainult Keskerakond saab selle vea parandada," lisas ta.

Klandorfi ajas Kaljulaidi kriitika vihaseks. "Kaljulaid ei tea asju, ta niisama lähmerdab. See on noore mehe asi, küll ta kunagi vigadest õpib," ütles Klandorf.

Ta rääkis, et nii Volta juhataja Raimo Nõu, Kalevi inimesed ja ka Ristlaan ise käisid tema juures treeninguaegade asjus nõu küsimas. Klandorf ütles neile, et nemad peavad ise omavahel kokku leppima, mis ajad nad saavad.

Miks aga käisid sportlased Klandorfi juures, kui spordiküsimustega tegeleb linnas hoopis abilinnapea Vadim Belobrovtsev. "Ma olen 52 aastat Tallinnas sporti teinud, juhin mitut alaliitu, sportlased tunnevad mind," rääkis Klandorf. Belobrovtsevi ei tunne keegi.

Ta ütles, et sportlased käivad tema juures oma muret kurtmas. Klandorf kuulas mured ära ja saatis nad Belobrovtsevi juurde.

"Parim kaitse on rünnak. Võidab see meeskond, kes viskab kaks punkti rohkem," selgitas Klandorf Kaljulaidi kriitikat. Ta ütles, et tema teada oli altkäemaksu andja just Volta, mille presidendiks Kaljulaid veel hiljuti oli.

Volta juhataja Nõu nentis, et tema on politseile kogu jutu ära rääkinud. Nõu tunnistas, et teemaks oli just jalgpallihalli aegade jagamine, mille kohta on ta politseile oma tunnistuse andnud. "Kirjeldasin võimalikult detailselt, kuidas asjad käisid," rääkis Nõu.

Politseile antud tunnistuse tõttu ei soovinud ta lähemalt kirjeldada, mis täpselt Sõle spordikeskuses juhtus.

Ristlaan on praeguseks politsei järelvalve alt vabanenud, aga tema telefon on välja lülitatud. Klandorfi teada on ta altkäemaksuvõtmist ka tunnistanud. Linn laseks ta hea meelega lahti, aga kuna Ristlaanel on telefon välja lülitatud ja kontakti temaga ei saa, siis pole õnnestunud talle veel pabereid kätte toimetada.

Järjekordne korruptsioonijuhtum Tallinna linnas äratas ellu ka linna opositsioonierakonnad. Tallinna sotsiaaldemokraatide juht Rainer Vakra küsis sotsiaalmeedias, kuidas linnavolikogu esimees Mihhail Kõlvarti juhitud sportlased ühe korruse enda võitluskunstidele said? Kõlvart on Eesti Taekwondo Liidu president ja selle ala pikaajaline harrastaja.

"Kuidas korraldati vastav konkurss? Kas lähtuti parimast rendihinnast? Kuidas juba projekteerimisel arvestati just selle võitluskunsti vajadustega?" küsis Vakra. Sõle spordihoones on tõesti ka võitluskunstide saal.

Sellega kummalised lood ei lõppe. Sõle spordikeskuse muudab niivõrd ahvatlevaks täispuhutav hall, mis võimaldab ka talvel normaalsetes oludes trenni teha.

Tallinna spordi- ja noorsooameti endine juhataja Rein Ilves sai kuu alguses kahtlustuse seoses tema asutuse korraldatud samasuguse sisehalli ehitustööde hangetel esinenud rikkumistega 2013. aastal. Kahtlustuse järgi suunasid Ilves ja veel üks mees 1,3 miljoni euro suurused hanked endaga seotud isikutele.

Eelmise aasta detsembris lasti Ilves oma kohalt lahti, temale kahtlustuse esitamises oli oluline roll linna sisekontrolli kogutud materjalidel.

Sõle spordikeskusega oli seotud ka Põhja-Tallinna endine linnaosavanema asetäitja Priit Kutser. Tema on praegu koos Edgar Savisaare ja Kalev Kalloga kohtu all, sest süüdistuse kohaselt omastas Kutser linna raha, kui laskis panna Sõle tänavale 2013. aastal enne kohalikke valimisi üles plakati, mis lubas sellesama ujulaga spordikeskuse valmimist.