Öösel kella 01.30 paiku märkas Kassinurme küla elanik Anatoli tema talust umbes poole kilomeetri kaugusele jääva endise mõisahoone kohal tulekuma ja suitsu, kirjutab teisipäeval Vooremaa.

Anatoli oligi esimene, kes sellest tuletõrjele teatas. Mõni minut hiljem, kui esimesed tuletõrjujad olid juba välja sõitnud, saabus häirekeskusele sellest tuleõnnetusest veel teisigi teateid.

Kui esimesed tuletõrjepäästeautod Jõgevalt Kassinurme jõudsid, oli mõisamaja katus juba laustules. Kuigi kustutama saabusid ka Palamuse, Tabivere, Põltsamaa ja Vaimastvere komandod, ei suudetud panna tulele enne piiri, kui mõisahoone katus, vahelaed ja osaliselt seinu olid juba põlenud või sisse kukkunud, kirjutas ajaleht.

Jõgeva vallale kuuluv Kassinurme vana mõisahoone, kus kunagi asus Jõgeva näidissovhoosi osakonna kontor, seisis juba pikemat aega tühjana. Mõisamaja ja seda ümbritsev park ei olnud muinsuskaitseobjekt.

“Just kavatsesime üle vaadata ka Kassinurme mõisa ja otsustada selle muinsuskaitse alla võtmist. Kahju, et see on aasta jooksul juba kolmas mõisahoone põlemine. Mullu hävitas tuli Puurmani mõisa hanekuuri ja kahjustas rängalt Kuremaa mõisa kõrvalhoonet,” rääkis muinsuskaitseameti Jõgevamaa vaneminspektor Helju Sihver.

Jõgevamaal on praegu muinsuskaitse all 17 mõisakompleksi.