Lisaks Integratsiooni Sihtasutuse keeleprojektile hakkab 25 politseiniku keeleõpet rahastama politseiamet, teatas Delfile Ida-Viru maavalitsuse avalike suhete nõunik.

“Riigikeele täiendav õpetamine politseinikuks õppida soovijatele on politseiameti poolt väga tänuväärne ettevõtmine. Ida-Virumaal on palju tublisid noori, kes soovivad astuda politseikooli, kuid jäävad ukse taha madala keeleoskuse tõttu,” ütles Ida-Viru maavanem Ago Silde.

Silde sõnul lahendatakse koos riigikeele õpetamisega tulevastele politseinikele ka maakonna politseid kimbutavad kaadriprobleemid. Maavanem hindas kõrgelt politseiameti juhtkonna huvi Ida-Virumaa probleemide lahendamisel.

Politseinikke õpetav Sisekaitseakadeemia politseikolledž esitas eelkõige Ida-Virumaalt pärit tulevastele politseinikele riigikeele täiendava õpetamise rahastamiseks taotluse Integratsiooni Sihtasutusele.

“Kuna sihtasutuse poolne rahastamine venib, otsustasime ise 25 tulevase Ida-Virumaa politseiniku keeleõpet rahastada. Politsei on valmis keeleõpet alustama alates järgmise aasta 3. jaanuarist,” ütles politseipeadirektor Robert Antropov ja lisas, et see otsus võimaldab uuel aastal politseikooli vastu võtta korraga 50 uut politseinikku.

Antropovi sõnul on Ida-Virumaal täna politseinikest puudus ja vakantsete kohtade täitmisel on seni olnud suurimaks takistuseks ebapiisav keeleoskus. Selle probleemi lahendamiseks otsustati alustada politseinike koolitamist 100-tunnise eesti keele intensiivkursusega, sest hilisem õppetöö politseikolledžis toimub eesti keeles.

Politseipeadirektor lisas, et politseinike õppeprogrammis on tehtud ka teisi täiendusi. Käivitatud on kompetentsipõhine õpe, mis tähendab, et kolmekuulisele õppetööle järgneb kolm kuud praktikat koos juhendajaga, mille tulemusel kooli lõpetanud on kohe tööle asudes pädevad spetsialistid.

Kadetid saavad kaheaastase õppeperioodi järel konstaabli kutse ja kahe järgmise aasta jooksul on tublimatel võimalik omandada rakenduslik kõrgharidus.

Toimunud kohtumisel leiti mitmeid võimalusi koostöö parandamiseks ja otsustati, et mõlemad pooled otsivad selleks ka uusi ideid. Lepiti kokku, et uus kohtumine toimub 6. detsembril Ida-Virumaal.

Tänu politseitöö reformimisele on Ida-Virumaal vähenenud võrreldes eelmise aastaga eluvastased kuritegude arv 55 ja narkootikumidega seotud kuriteod 40 protsenti. Sõidukite vargused on vähenenud ligi 20, varavastased kuriteod 56 ja väljapressimine 38 protsenti.