Simsoni sõnul plaaniti takistada eelnõu seadustamist kõikide olemasolevate meetmetega, milleks on kõned, vaheajad ning küsimuste esitamine, vahendab Keskerakond.

„Keskerakond on esitanud maksupaketi muutmiseks 97 muudatusettepanekut, millest tähtsamad näevad ette kütuseaktsiisi tõstmise ning majutusasutuste käibemaksumäära kasvatamise ära jätmist. Seda kõike saab riik endale lubada, jättes ära tarbetu sotsiaalmaksu ühe protsendilise langetuse. Kahjuks otsustati eile rahanduskomisjonis meie ettepanekuid mitte toetada. Tänasel kujul on aga maksupakett toores ning inimeste heaolu halvendav. Me ei saa taolisi muudatusi niisama jõuga läbi suruda lasta. Me jätkame maksupaketi menetlemise takistamist ning öiseid istungeid, seega maksutõuse sel nädalal seadustada ei suudeta,“ sõnas Kadri Simson.

Simson lisas: „Keskerakond andis sel nädalal riigikogule üle enam kui 27 000 eestimaalase allkirjaga pöördumise, kus rahvas nõuab kütuseaktsiisi tõusu likvideerimist. Niivõrd suurt hulka inimesi ei saa ignoreerida. Me oleme valmis Eesti inimeste huvide eest seisma ning ööistungeid pidama. Loodame, et pikk ja väsitav istumine toob mõistuse pähe ka koalitsioonile.“

Ööistungi valguses oli ka Vabaerakond lubanud tuua oma fraktsiooni ruumidesse tööle arstikabineti öötööst tulenevate terviseriskide maandamiseks, teatas erakonna pressiesindaja.

Riigikogu liikme Artur Talviku sõnul esitas Vabaerakond valitsuse maksude kobareelnõule 11 põhjendatud muudatusettepanekut ja on valmis neid kaitsma, kuid kahtlustab, et unised hääletused toovad kaasa pigem tervisehäireid kui koalitsiooni rumaluste peatamist.

Talvik väljendas muret riigikogu liikmete tervise pärast ja kinnitas, et Vabaerakonna fraktsioon on valmis osutama vajadusel operatiivset meditsiinilist abi. „Täna kella 11 paiku õhtul hakkab meie fraktsiooni ruumides tööle arstikabinet, kus kurnatud riigikogulastel on võimalik mõõta vererõhku ja saada arstilt tervisenõu. Me näeme, et koalitsiooni tervis on väga halb, seetõttu teenindatakse valitsuserakondade saadikuid eelisjärjekorras,“ lisas ta.

Vabaerakonna riigikogu fraktsioon ei pea õigeks valitsuse teerullitaktikat maksuseaduste läbisurumisel ega kiida heaks ka ööistungitega liialdamist.

„Meie hinnangul ei ole normaalne, et riigikogu liikmed peavad hääletama olulisi seadusi kell neli hommikul, omamata valitsuse tormakuse tõttu piisavalt aega muudatuste läbitöötamiseks. Sellisel tööstiilil ei ole midagi ühist sisulise aruteluga ja see meenutab ühte suurt etendust,“ lõpetas Talvik.

Valitsus otsustas aga täna sidevahendite teel peetud erakorralisel istungil siduda peretoetuste, tööturuteenuste ja –toetuste, sotsiaalmaksuseaduse ning tulumaksuseaduse eelnõude vastuvõtmine usaldusküsimusega enne nende eelnõude teist lugemist. Seega tuleb 15. juunil uus istung ja istung lõppes täna kell 20.37.