Kui erakõrgkool Majandusõiguse ja Poliitika Instituut ei leia rohtu Lukase otsuse vastu võtta ära koolitusluba, peavad endale uut tasulist õppekohta otsima umbes 400 tudengit Tallinnas, Viljandis ja Ida-Virumaal, kirjutab Postimees.

Instituuti pidava mittetulundusühingu Ühendus Koolitusabi juhatuse esimees, kümme aastat Isamaaliitu kuulunud Tiiu Hints loeb sündmuste algpõhjuseks seitsmele miljonile kroonile hinnatud koolimaja Tallinnas aadressil Põhja puiestee 27. Kinnistu ostuks laenas Hansapank ühendusele neljaks aastaks 3,6 miljonit krooni.

Hoone asub Paksu Margareeta ajaloolise torni ja Ilmarine Residence’i hotelli vahel. “See on lukskoht, millele kogemata peale sattusime,” sõnas Hints. “Nüüd on eesmärk, mida rutem meid siit välja visata, seda parem — ning ilma kopikata.”

Instituut ootas mullu riiklikku akrediteerimist, mille ettevalmistus nõudis suuri kulusid. Hints palus instituudi nõukogu liiget Reisnerit appi, pidamaks Hansapangaga kõnelusi majalaenu tähtaja pikendamise või maksepuhkuse üle. “Olime kogemata kuulnud, et ta on finantsgeenius,” põhjendas Hints abi küsimist Reisnerilt.

Instituudi nõukogus on lisaks veel Isamaaliitu kuuluvad parlamendiliikmed Aimar Altosaar ja Trivimi Velliste, riigikogu liige ja Tallinna volikogu esimees Rein Voog Reformierakonnast ning vandeadvokaat Simon Levin.

Kõnelused Hansapangaga jäid venima ja lõppesid äraütlemisega. Hints ja kooli kantseleijuhataja, samuti Isamaaliitu kuuluv Evi Lidenburg nägid mõni aeg hiljem ühel jaanuariõhtul juba maja üle vaatamas Eesti Talleksi juhti Andres Sarrit koos ühe kaaslasega.

“Läksid trepist üles, meil polnud aimugi, kes nad on,” rääkis Hints. Ta sai aga Reisnerilt kinnituse, et just tema saatis Talleksi ärimehed uurima, kas saab kooli aidata.

Hiljem faksis Eesti Talleks koolile maja võõrandamise lepingu projekti, mille järgi oleks omand üle läinud 400.000 krooni eest koos laenukohustuse ülevõtmisega. Kool pidanuks hoone uuelt omanikult tagasi rentima.

Kooli tegevjuhid tõlgendasid seda katsena võtta Pindi Kinnisvara poolt seitsmemiljoniliseks hinnatud maja ära umbes kolme miljoni krooniga.

Sulgemisotsus langes siis, kui haridusministeerium leidis juriidilisi probleeme kooli omava MTÜ Koolitusabi registreerimisel.

Juba neli päeva pärast ametnikega riidu pööranud kõrgkooli koolitusloa tühistamise otsust saabus Hansapanga kliendihaldur Tanel Peetersilt palve kirjalikult selgitada, kuidas instituuti haldav ühendus Koolitusabi laenu tagasi hakkab maksma.

Viimases hädas läksid haridusminister Tõnis Lukase parteikaaslastest koolijuhid kurtma isegi eksharidusminister Peeter Kreitzbergi juurde, kes on suurima parlamendipartei Keskerakonna aseesimees ja riigikogu asespiiker.

“Olen aru saanud, et seal on käimas mingid väga kummalised protsessid,” ütles Kreitzberg. “Kooli tõlgendus on, et neid üritatakse väljapääsmatusse olukorda panna, et nad oleks sunnitud oma maja ära müüma.”

Riigikogu keskfraktsiooni liikmed saatsid lõppenud nädalal haridusminister Lukasele olukorra kohta ka mitu kirjalikku küsimust.

Isamaaliidu juhatusse kuuluv AS Esma Auto nõukogu esimees Reisner lükkas kategooriliselt tagasi kõik Hintsi väited, nagu seonduksid instituudi probleemid tema või tuttavate äritegelaste huvidega.

“Üritasin tõepoolest siiralt kooli aidata,” rääkis ta. “Sest kõrgkooli mure ei peaks olema tegeleda mitte kinnisvara, vaid õppetöö arendamisega. Palusin tuttavatel ärimeestel — ka Eesti Talleksist — vaadata, mida majaga võiks teha. Kuid mingite tõsiste kõnelusteni kooliga see ei jõudnudki.”

Reisneri sõnul ei pea vett tema erakonnakaaslastest koolijuhtide Hintsi ja Lidenburgi hinnang, et Põhja puiestee kolmekorruselise koolimaja näol on tegemist äärmiselt atraktiivse kinnisvaraobjektiga.

“Vastupidi, seal pole mingit parkimisvõimalust. Büroopinda oleks majas seepärast võimatu arendada,” rääkis ta. “Koolimajaks ta sobib, kuid vajaks suuri investeeringuid ja käib instituudile kahjuks üle jõu.”

Kui tegu olnuks soodsa objektiga, oleks Eesti Energia korraldatud enampakkumisel osalenud kindlasti märksa rohkem huvilisi kui ainult viiemiljonilise alghinnaga maja kätte saanud erakõrgkool, kinnitas Reisner.

Haridusminister Lukas eitas samuti poliitilisi põhjusi Majandusõiguse ja Poliitika Instituudi sulgemisel ja kutsus üliõpilasi rahunema.