TTÜ töötajad professor Tanel Kerikmäe, Archil Chochia, professor Raivo Vilu, Sandra Särav esitasid 22. juunil Harju maakohtule hagi, millega taotlesid TTÜ kuratooriumi poolt Jaak Aaviksoo rektori valimise otsuse tühisuse tuvastamist.

Harju maakohtu pressiesindaja Kristina Ots ütles täna Delfile, et kohus keeldus avaldust menetlusse võtmast.

"Hagi esitati maakohtule, sest hagejate hinnangul oli tegemist avalik-õigusliku juriidilise isiku juhtimisküsimustes tehtud otsusega, mida peaks arutama maakohus. Ka kuratoorium ise ei pidanud oma otsust halduskohtus vaidlustatavaks. Kuna tegemist on juristide vahel vaieldava menetlusliku küsimusega, siis nähti kohtute pädevuse küsimuse tõusetumist ette ja seda käsitleti juba maakohtule saadetud hagiavalduses," nentis Blankin.

Harju maakohus leidiski 26. juuni määruses, et küsimus allub siiski halduskohtule. "Sellele määrusele esitatakse määruskaebus," kinnitas Blankin. "Hagejad kaaluvad ka kaebuse esitamist halduskohtule."

Mõlemad dokumendid edastatakse Blankini kinnitusel kohtutele lähipäevil.

TTÜ kuratoorium valis Jaak Aaviksoo ülikooli rektoriks 22. mail häältega 8-3. Peagi selgus, et neid, kes enda sõnul Aaviksoo valimise vastu hääletasid, oli hoopis neli. Nii otsustas TTÜ rektori valimise hääletussedelid Eesti kohtuekspertiisi instituuti ekspertiisi saata, kuid tulemused vaidlustanud kuratooriumi liikmed keeldusid sõrmejälgi andmast.

16. juunil kogunes TTÜ nõukogu, et otsustada, kas vetostada kuratooriumi otsus valida rektoriks Jaak Aaviksoo, kuid see ei läinud läbi. Vetostamiseks oleks vaja olnud 28 poolthäält, kuid kokku tuli 25 poolt- ja 14 vastuhäält.

22. juunil toimuma pidanud kuratooriumi istung lükati kahe nädala jagu edasi, 7. juulile. Koosolek pidi toimuma elektroonilisena ja seal peaks lõplikult selguma Aaviksoo rektoriks saamine või mittesaamine.