Esmaseks põhimõtteks peab lektor kulude ja tulude tasakaalu: "Eestis on väga suur oht see, et inimeste ootused avalikele teenustele on liiga suured."

Lõhmus leiab, et Eesti inimesed lähtuvad avalike teenuste puhul sageli Põhjamaade standarditest, paraku aga ei saa meie riik praegu võimaldada samal tasemel avalikke teenuseid. "Siin on suur oht kulutamisega üle piiri minna. Avalikkus nõuab suures mahus kvaliteetseid avalikke teenuseid, aga see tulu, mis riik teenib, ei kanna seda koormat välja," ütles Lõhmus Delfile ja tõi näiteks lasteaiakohtade teema.

Lõuna-Eesti hääbuvaid linnu lektor USA Detroitiga ei võrdleks. "Lõuna-Eestis on olukord natuke teine, teadlastel on selle kohta termin "vaikne hääbumine", aga Detroit on ju ikkagi suur linn, mis läks allamäge eripalgelistel põhjustel."

Lõhmus peab Eesti probleemiks omavalitsuste võimetust ettevõtluskeskkonda ja kohalikku elu kujundada. "Paljuski on omavalitsus täna ju kõrvalvaataja rollis ja ei suuda protsesse kuidagi mõjutada," ütles lektor. Ta lisas, et mingisugused teenused suudab kohalik omavalitsus tagada, nagu näiteks lasteaed ja kool, aga leiab, et kui ettevõtlust pole, ei jää sinna elama ka inimesed.

Küsimusele, kas Eesti on Detroiti kõrval eelisseisus, sest Eesti pole nii palju võlgu võtnud kui Detroit, vastas TTÜ lektor, et võlg pole ilmtingimata halb. "Kui võlg võetakse investeeringuteks ja sellega tagatakse omavalitsuse majanduse kasv, ei ole ju probleemi. Küll aga on halvasti, kui võlgu hakatakse võtma pigem jooksvateks kuludeks, nii ei suudeta ju võlga enam teenindada." Ta usub, et kui Detroiti oleks tööstus jäänud ja toiminud, poleks sellist majanduslikku olukorda juhtunud ning seda isegi 18 miljardi dollari suuruse võlaga.

Selleks, et Eesti samasugusesse olukorda ei satuks, peaks TTÜ õppejõu sõnul jälgima omavalitsus, et viimane end lõhki ei laenaks, kuid peab võimaliku probleemi laiemaks mõõtmeks siiski riiklikku regionaalpoliitikat. "Omavalitsusel on tänases süsteemis üsna vähe teha," ütles Lõhmus ja lisas, et riiklik regionaalpoliitika peaks Eestis sellist "väljasuremist" ära hoidma.