"Rektor osutus kuratooriumis valituks viiendas hääletusvoorus, kuid valimiskorra järgi oleks pidanud kuulutama TTÜ rektori valimised nurjunuks juba pärast neljandat hääletusvooru," teatasid nad täna.

Hagejate esindaja vandeadvokaadi Piret Blankini sõnul tehti rektori valimise ja kinnitamise protsessi käigus ka teisi olulisi vigu. "Näiteks ei kohtunud kuratoorium kõikide rektorikandidaatiga, valimisprotsessi käigus manipuleeriti rektorikandidaatidele antud hinnangutega, kuratoorium ei arvestanud tegelikult TTÜ nõukogu tahtega, Aaviksoo vastu hääletanud kuratooriumi liige vahetati ilma mõistliku põhjenduseta tema tahte vastaselt välja isiku vastu, kes oli juba varem meedias kinnitanud oma toetust Aaviksoole. Paratamatult on nii hagejatele kui ka avalikkusele jäänud mulje, et valimised ei olnud läbipaistvad ega ausad. Nii olulised valimised peavad aga mitte ainult olema korrektsed, vaid nad peavad ka välja paistma korrektsed. Just selle põhimõtte järjekindel järgimine peaks meid selgelt eristama pealesurutud üksmeelsete valimistega minevikust," selgitas Blankin.

Pärast Aaviksoo kinnitamist rektoriks 30. juulil kaalusid kohtusse pöördunud Blankini sõnul tõsiselt, kas menetlust jätkata. Jätkamise poolt rääkisid tema sõnul poolt ülaltoodud ja ka teised argumendid, samuti tahe oma veendumuste eest seista. Arvestades asjaolu, et menetluse jätkamisel tekiks olukord, kus kahtluse alla satuks ametisse astuva rektori kõikide otsuste kehtivus, kahjustades seeläbi kogu ülikooli tegevust, loobusid hagejad TTÜ patriootidena kohtuvaidluse jätkamisest.

"Rektori valimisel tekkinud segadused said võimalikuks tänu kehtivas TTÜ seaduses sisalduvatele ebatäpsustele ning mittetasakaalustatustele, mis võimaldavad vaid kaheksal inimesel teha kogu ülikooli juhtimist ja arengut puudutavaid olulisi otsuseid praktiliselt ilma teiste osapooltega arvestamata. Selline kord on ülikooli autonoomia väga tugev rikkumine. Toimivas seaduses peavad olema piisava, igasuguseid segadusi vältida võimaldava detailsusega paika pandud TTÜ nõukogu, kuratooriumi, valitsuse (poliitikute) ja teiste osapoolte õigused ning kohustused. Seetõttu teevad hagiavalduse esitajad kõikidele asjaosalistele ettepaneku alustada viivitamatult sisulist arutelu, kuidas muuta õigusakte selgemaks ning tasakaalustatumaks. TTÜ seaduse muutmise protsessi efektiivne ja läbipaistev käivitamine ja uuendamine peaks olema TTÜ juhtkonna tähtis prioriteet ning proovikivi," leiab nelik.

Tänaseks on TTÜ kuratoorium Jaak Aaviksoo ametisse kinnitanud ning Aaviksoo alustab TTÜ rektorina tööd 1. septembril.