"Austatud juhataja! Kui mitte ühtegi Rahvaliidu esindajat ei ole juba pikka aega saalis olnud, kas me peame kodukorra järgi nende esitatud ettepanekuid hääletama? Aitäh!" esitas pahuras tujus reformierakondlane Taavi Rõivas riigikogu istungit juhatanud Keit Pentusele protseduurilise küsimuse. Äsja oli maha hääletatud Rahvaliidu poolt esitatud muudatusettepanek.

"Kui ettepaneku hääletamist soovib mõni fraktsioon, selle esitaja või komisjon, siis me peame seda hääletama. Antud ettepaneku puhul oli soov see ettepanek hääletusele panna," tuli aseesimees Pentusel oma parteikaaslasele vastata.

"Kas ma saan asjast õigesti aru, et rahvaliitlased magavad ja koos nende valijatega, kes neid on valinud?" ei jätnud Reformierakonna liige Väino Linde jonni.

"Ma ei kommenteeri seda küsimust ega pea seda protseduuriliseks küsimuseks," sõnas Pentus.

Kuid nördinud poliitikud oravaparteist tahtsid teemal ikkagi pikemalt diskuteerida ning jätkasid protseduuriliste küsimuste esitamist.

"Sa ütlesid, et oli vastav soov," lausus Igor Gräzin. "Tähendab, seda me just väidamegi, mitte mingisugust soovi Rahvaliidu poolt üleüldse midagi teha pole olnud juba väga-väga palju aastaid. Ja tänane päev on selles mõttes täiesti tüüpiline – nad ei soovi midagi! Miks me peame tegema seda, mida nemad ei taha? Rahvaliidu palve oli: ärge hääletage, me läheme tudule! Ja nüüd me lähme lihtsalt kollegiaalsest õelusest nende tahte vastu! Kas rahvaliitlaste tahe ei ole meile püha?!"

"Aitäh, kolleeg Gräzin! Rahvaliitlased väljendasid oma tahet enne seda, kui nad võtsid 10-minutilise vaheaja, kui nad palusid selle ettepaneku hääletamist. Kui teil on soov jätkata poliitilise debatiga, siis ma arvan, et ka selleks on riigikogus võimalused hetkel," tuli Pentusel vastata.

"Mul on protseduuriline ettepanek. Siin osa riigikogu liikmeid tegelevad tööaja venitamisega. Lähme edasi!" sekkus omakorda reformierakondlaste küsimuste peale sotsiaaldemokraat Eiki Nestor, millele järgnes riigikogu saalis pikk naerukahin.

Gräzin aga jätkas: "Seesamunegi teema, et rahvaliitlastelt nagu tuli ettepanek, et nemad tahaksid hääletada. Ma ei olnud siin, ma lihtsalt tegelesin puhkamisega sel hetkel. Aga öelge mulle palun, ega seda ei esitanud rahvaliitlane, noormees perekonnanimega Rüütli, kelle juriidiline staatus on teatavasti praegu kohtu poolt vaidlustatud? Kes ei tohi üldse teha Rahvaliidu nimel mitte ainsatki avaldust mitte kuskil, isegi ajalehes mitte. Ta ei tohi surmakuulutustki Rahvaliidu nimel kuskile viia! Ta on kohtualune!"

"Lähme antud eelnõu aruteluga edasi," nõudis aseesimees Pentus. "Kolleeg Hannes Rumm, kas teil on protseduuriline küsimus? Palun mikrofon Hannes Rummile!"

Opositsiooni esindav Rumm aga jätkas koalitsiooni süüdistamist, et just viimased venitavad hetkel riigikogu tööaega. "Lugupeetud juhataja! Mul on tõesti mure ja ma kordan kolleeg Eiki Nestori mure sellepärast, et minu meelest Reformierakonna liige Igor Gräzin tegeleb praegu parlamendi tööaja venitamisega ajal, kui meil käib tõsine debatt pensionireformi küsimustes. Palun lähme selle teemaga edasi!" Ka Rummi sõnavõttu saatis kolleegide lõbus naer.

Seejärel jätkus riigikogu töö juba tuttavas "juntimisrütmis". "Aitäh, lugupeetud juhataja! Eesti Keskerakonna fraktsioon palub seda muudatusettepanekut hääletada ja enne hääletamist palume 10 minutit vaheaega," ütles keskerakondlane Ain Seppik lause, mida kogu öö riigikogu saalis mantrana korrati.

Pensioniea tõstmise vastu venitamistaktikat kasutav riigikogu opositsioon esitas riikliku pensionikindlustuse seaduse ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse eelnõule 139 muudatusettepanekut. Kella 4.26 ajal oli jõutud maha hääletada 24 muudatusettepanekut.

Koalitsioon tahaks pensioniiga tõstva eelnõu vastu võtta juba kolmapäeval ehk pärast kella 14 plaanitud kolmandat lugemist. Kui aga praegu kestev teine lugemine hommikul kella üheksaks läbi ei saa, tuleb kell 14 kolmanda lugemise asemel teisega jätkata.