Nii paljude Vene diplomaatide väljasaatmine oleks samas olnud problemaatiline, sest iga riik reageerib sellele sama hulga diplomaatide väljasaatmisega oma territooriumilt, vahendab České Noviny.

Nii oleks Tšehhi riskinud kõigi oma luureagentide kaotamisega Venemaal, sest Tšehhi salateenistustel on Moskva saatkonnas tööl umbes viis inimest, samas kui Respekti väitel tegutseb Tšehhis vähemalt 100 Vene agenti.

Kahe Vene agendi väljasaatmine Prahast oli väidetavalt 11 kuud kestnud NATO ja Venemaa vahelise võitluse kulminatsioon, millega püüti lõhkuda Venemaa hästiorganiseeritud agendivõrgustikku, mis kogus informatsiooni NATO liikmesriikides.

NATO kaitseoperatsioon sai alguse eelmise aasta septembris Herman Simmi arreteerimisega Venemaa heaks spioneerimise eest.

„Simm juhtis kaudselt kohalikud salateenistused kahe spioonini Vene saatkonnas Prahas,” kirjutab Respekt.

Artiklis kirjutatakse, et Simm varustas venelasi informatsiooniga kavandatava USA raketikilbi kohta Tšehhis ja Poolas ning NATO strateegia kohta Balti riikide kaitsmiseks võimaliku Vene agressiooni vastu.

Pärast arreteerimist tunnistas Simm Respekti väitel, et erinevates NATO liikmesriikides tegutseb laialdane Vene spioonide võrgustik.

Tšehhi ajaleht Dnes kirjutas esmaspäeval diplomaatilistele allikatele viidates, et Tšehhist on välja saadetud Praha Venemaa saatkonna sõjaväeatašee asetäitja ning ühel teisel diplomaadil on soovitatud puhkuselt mitte tagasi tulla.

Venemaa välisminister Sergei Lavrov nimetas tšehhide otsust järjekordeks provokatsiooniks.